Začína sa Oktoberfest. Pivo znova zdražie, cena prekoná hranicu 11 eur na liter

Niekoľko nových atrakcií a predovšetkým zase o niečo drahšie pivo prinesie tohtoročný Oktoberfest.

21.09.2018 12:05
Oktoberfest, pivo, Nemecko, Mníchov, chmeľový... Foto: ,
Bavorský festival piva Oktoberfest
debata (3)

Tradičný pivný festival, ktorý aj tento rok budú sprevádzať sprísnené bezpečnostné opatrenia, sa v bavorskej metropole Mníchov uskutoční už po 185. raz. Medzi 22. septembrom a 7. októbrom by ho malo navštíviť vyše 6 miliónov milovníkov piva.

Slávnosť otvorí v sobotu napoludnie mníchovský primátor Dieter Reiter, ktorý vo festivalovom stane rodiny Schottenhamelovcov narazí prvý pivný sud.

Potom si na chuť prídu aj prví návštevníci, ktorí ale tento rok za litrový pohár piva zaplatia medzi 10,70 a 11,50 eura.

Ešte vlani sa ceny zlatistého moku, ktorého sa vypije okolo 7,5 milióna litrov, pohybovali medzi 10,60 a 10,95 eura.

Zdražovanie piva je svojím spôsobom každoročnou tradíciou. V roku 1971 bolo možné kúpiť litrák piva za 2,50 marky (dnes v prepočte asi 1,25 eura).

Hranicu desiatich eur prvýkrát liter festivalového piva prekročil v roku 2014, tento rok padla prvýkrát hranica 11 eur.

Okrem piva, za ktoré je od vlaňajška možné platiť aj mobilným telefónom, čaká samozrejme návštevníkov i množstvo tradičných pochutín v podobe praclíkov, klobás či grilovaných kurčiat.

Chýbať nebude ani hudobný sprievod vo všetkých 37 pivných stanoch alebo množstvo atrakcií.

Milovníci adrenalínu môžu tento rok vyskúšať novinky s názvami ako Predátor alebo Kyvadlo chaosu, na ktorom ľudia rotujú rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu vo výške 42 metrov.

Veľkou témou je aj tento rok bezpečnosť. Zvýšené bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste, ktorý v roku 1980 zasiahol krvavý útok pravicového radikála, panovali už pred dvoma rokmi a vlani sa znovu o niečo vystupňovali.

Aj tento rok je celý areál festivalu oplotený. Na návštevníkov pri vstupe čakajú kontroly, cez ktoré sa napríklad s batohom alebo veľkou taškou nedostanú. Na bezpečnosť bude dohliadať 47 kamier a 600 policajtov, z ktorých niektorí sú špecialisti na zapamätanie si tvárí.

Koho bezpečnostné opatrenia alebo rastúca cena piva neodradí, môže si chmeľový nápoj tradičných mníchovských pivníc Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávať každý pracovný deň od 10:00 do 22:30. Cez víkendy je možné s degustáciou začať už o hodinu skôr.

Počiatok pivných slávností, ktoré sa postupne premenili na obrovský komerčný podnik, spadá do októbra 1810, keď po svojej svadbe usporiadali bavorský korunný princ Ľudovít a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pre obyvateľov kráľovstva na lúke za Mníchovom slávnosť s konským dostihom.

Akcia mala úspech a začala sa konať pravidelne ako októbrová slávnosť (Oktoberfest). Svoj názov si udržala aj potom, čo kvôli teplejšiemu počasiu jej začiatok organizátori posunuli na september.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pivo #Mníchov #oktoberfest