Múzeum v Rimavskej Sobote predstavuje umelecké remeslo od praveku po súčasnosť

Diela žiakov Súkromnej strednej umeleckej školy Hodruša – Hámre inšpirované archeologickými nálezmi od doby bronzovej po stredovek predstavujú v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote.

24.09.2018 14:00
debata

Ako informovala PR referentka GMM Martina Oštrom Mareková, na výstave sú okrem výrobkov žiakov vystavené aj originálne archeologické nálezy zo zbierok Archeologického múzea SNM v Bratislave. Výstava Umelecké remeslo od praveku po súčasnosť je putovná a svoju púť ukončí 30. novembra práve v múzeu v Rimavskej Sobote.

Archeologické nálezy slúžili ako vzor pre výrobu replík pôvodnými technológiami, ktoré boli zhotovené rukami talentovaných žiakov. „Žiaci Súkromnej strednej umeleckej školy tak oživili už takmer zabudnuté umelecké remeslá a technologické postupy a vdýchli tak svojim výrobkom pečať dávnej histórie,“ doplnil archeológ GMM Alexander Botoš.

Na výstave si môžu návštevníci prehliadnuť repliku výstroja vojaka z doby bronzovej z Čaky, repliku šperkov kňažnej z dedinky z doby bronzovej, kompletnú repliku výstroje rímskeho vojaka, repliku keltského meča starého viac ako 2 200 rokov, ako aj zbroj a výstroj keltského náčelníka.

Vystavená je aj kolekcia slovanských šperkov, replika avarského bojovníka s lamelovou zbrojou a šabľou a tiež napodobenina konského postroja, ktorá bola zhotovená na základe jazdeckého hrobu z Komárna. Na výstave zaujme aj replika unikátneho karolínskeho meča z 9. storočia s damascénskou čepeľou.

„Žiaci Súkromnej strednej umeleckej školy svojimi výsledkami dokazujú nielen ich pripravenosť pre prax, ale zároveň pomáhajú širokej verejnosti cez repliky archeologických nálezov vnímať a cítiť ich historickú hodnotu,“ dodal archeológ.

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote svoju históriu začalo písať 3. septembra 1882, čím sa radí medzi piate najstaršie múzeum na Slovensku. Hlavným zameraním múzea je dokumentácia prírody a spoločnosti historického regiónu Gemera a Malohontu.

Od roku 1996 sa múzeum špecializuje na dokumentáciu hmotnej a duchovnej kultúry Rómov v širšom regióne. Na začiatku roka 2018 tvorilo zbierkový fond múzea 70 076 zbierkových predmetov, pričom múzeum má aj rozsiahly fotoarchív a eviduje viac ako 15 tisíc archívnych dokumentov a súborov archívnych dokumentov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rimavská Sobota