Na Trenčiansky hrad sa dostaneme aj bicyklom

Dlhé roky bol tzv. skleník na Trenčianskom hrade tŕňom v oku domácim. Nevzhľadná sklená administratívna budova je už minulosťou. Na jej mieste vyrastie objekt, ktorý bude korešpondovať s historickým prostredím.

26.09.2018 15:00
trenčiansky hrad, Trenčín Foto: ,
Skleník, ktorý sa k historickému hradu nehodil, postavili v 70. rokoch minulého storočia.
debata (1)

Skleník postavili v sedemdesiatych rokoch minulého storočia a okamžite mal odporcov. Ku koloritu hradu sa svojimi sklenými stenami nehodil. „Sklenená časť je už zbúraná, odstránené sú aj priečky a deliace steny. Zostali len vonkajšie tri obvodové steny. Je to budova, ktorá bola intenzívne využívaná štyridsať rokov, rekonštrukcia bola nevyhnutná,“ povedal riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko.

Podľa neho bude nasledovať obmurovanie časti, ktorá bola zasklená. „Potom sa objekt uzatvorí, postaví nová strecha a v zimných mesiacoch budú práce prebiehať v interiéri stavby,“ dodal Martinisko. Práce sa zatiaľ realizujú za plnej prevádzky hradu. Riaditeľ však upozorňuje, že hrad môže zostať zatvorený na deň či dva. Zdôvodňuje to nutnosťou dodávok materiálu a veľmi úzkou prvou vstupnou bránou. Dodáva, že aj auto na dovoz materiálu museli prispôsobiť rozmerom vstupného priestoru. Hrad je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Župa do rekonštrukcie skleníka investovala takmer 460-tisíc eur. Skleník sa má vďaka oprave premeniť na reprezentatívny priestor s kaviarničkou, predajňou suvenírov a so zázemím pre návštevníkov aj pracovníkov hradu. Sociálne zázemie sa aktuálne nachádza v ťažšie prístupných priestoroch suterénu.

So skleníka na Trenčianskom hrade v týchto... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Trenčiansky hrad, renčín, skleník So skleníka na Trenčianskom hrade v týchto dňoch zostali stáť len obvodové múry.

Rekonštrukčné práce odštartovali v júni tohto roku a župa ich naplánovala približne na 150 dní, takže budova by mala byť dokončená koncom novembra alebo začiatkom decembra. „Investíciu hradíme z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Projekčné práce trvali tri roky, pretože ide o kultúrnu pamiatku,“ priblížil trenčiansky župan Jaroslav Baška. Pôvodné sklené steny nahradia múry z kombinovaného kamenného a tehlového muriva.

Rekonštrukcia skleníka nie je jedinou veľkou zmenou, ktorou momentálne hrad prechádza. Župa k pamiatke aktuálne buduje aj nový vstup a druhú vstupnú bránu zo strany od lesoparku Brezina. V pláne je aj cyklotrasa, ktorá povedie z hradu cez mesto Trenčín. Pokračovať bude k najstaršiemu pútnickému miestu v Skalke nad Váhom až po kúpalisko v Nemšovej. Tam sa cyklotrasa napojí na už existujúcu cyklocestu po hranicu s Českou republikou.

Trenčiansky hrad je dominantou celého Považia. Stráži dávne obchodné trasy spájajúce stredomorskú oblasť s Pobaltím a so severnou Európou. Dnešný hrad vznikol v 11. storočí ako pohraničná pevnosť. Je opradený mnohými povesťami, najznámejšia je tá o láske Omara a Fatimy. Jeho najvyššou vežou je Matúšova veža, pôvodne postavená v románskom slohu. Okolo roku 1270 ju obstavali tehlovým plášťom a upravili v gotickom duchu. Najznámejším majiteľom hradu bol pán Váhu a Tatier Matúš Čák Trenčiansky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasa #cyklodoprava #Trenčiansky hrad #Peter Martinisko