Bardejov oslávi 777. výročie prvej písomnej zmienky

Mesto Bardejov si v tomto roku pripomína 777 rokov od prvej písomnej zmienky o Bardejove. Oslavy tohto výročia sa uskutočnia v piatok 28. a sobotu 29. septembra na bardejovskom Radničnom námestí.

27.09.2018 11:00
Bardejov, Radničné námestie Foto:
Bardejov
debata

mPrvý záznam o Bardejove sa objavil v roku 1241 v Ipatievskej kronike. Ako informovala Elena Volčkovová z kancelárie prednostu Mestského úradu v Bardejove, samospráva mesta spolu so svojimi organizáciami pripravila počas roka bohatý program podujatí a rôznych zaujímavých akcií, kde sa významný míľnik mesta pripomínal viacerými aktivitami. Vyvrcholením majú byť tohtotýždňové oslavy.

Program sa začne v piatok od 10. hodiny vystúpením žiakov materských a základných škôl. Nebude chýbať Ulička remesiel a pre deti bude pri letnom amfiteátri po oba dni pripravená rozprávková hradobná priekopa.

Jej súčasťou budú sokoliari, kúzelní šašovia, dračie aktivity, Bardejovskí lovci perál a divadelné predstavenie Cililing, aj atrakcie ako skákacie hrady, vedomostné a pohybové aktivity. O ďalšiu zábavu sa postarajú folklórny súbor Kurimjan, Stephanie Kováčová, Petra Palubová, Anton Fecko a speváci zo Slovinska.

Slávnostné otvorenie osláv o 16. hodine sa začne ekumenickou slávnosťou s požehnaním za účasti cirkví pôsobiacich na území mesta. Následne sa predstaví domáca spevácka skupina Melody a pódium potom bude patriť folklórnemu súboru Čerhovčan.

Od 18:00 príde pozdraviť prítomných Ander z Košíc, po 19:00 bude žrebovanie súťažnej tomboly 777 a premietať sa bude nový film o Bardejove. Program prvého dňa vyvrcholí po 20:00 vystúpením skupiny Gladiator a vizuálnou show 3D videomapping na priečelí radnice.

V sobotu bude program pokračovať opäť od 10. hodiny aktivitami pre deti. Od 13:00 podujatie obohatia vystúpenia Ľudovej hudby Rendošovci a Ľudovej hudby Zamiškovci, predstaví sa aj domáce zoskupenie The Cardinals. Dvojdňové oslavy 777. výročia prvej písomnej zmienky o Bardejove ukončí speváčka Sima Martausová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov