Ponitrianske múzeum predstaví históriu i proces výroby piva

Od chmeľu k pivu je názov výstavy, ktorá návštevníkom Ponitrianskeho múzea v Nitre ukáže históriu i proces výroby známeho nápoja. Expozícia, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, bude v nitrianskom múzeu sprístupnená od 9. októbra do 9. novembra.

01.10.2018 14:00
Pivo treba vedieť nalievať Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výstava priblíži proces výroby piva, od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt. Zároveň oboznámi prostredníctvom informačných panelov so stručnou históriou piva, pivovarníctva, pohostinských zariadení a jeho úlohou v rôznych historických obdobiach. Súčasťou výstavy budú i predmety zo zbierkového fondu Tribečského múzea, ktoré problematiku dopĺňajú, vysvetlila PR manažérka Ponitrianskeho múzea Ľubica Packová-Zahradárová.

Ako pripomenula, základnými surovinami na výrobu piva sú jačmeň, chmeľ a voda. Neskôr sa však do neho začali pridávať aj rôzne bylinky a ovocie. Výroba kvalitného piva si však vyžaduje nielen odborné vedomosti a skúsenosti, ale i správny technologický postup.

V minulosti, ešte pred vznikom veľkých pivovarov, sa pivo varilo v každej domácnosti a často nahrádzalo vodu. So vznikom pivovarov sa na trhu začali presadzovať rôzne druhy a značky pív, z ktorých mnohé si získali obľubu na celom svete. Históriu piva i proces jeho výroby priblíži naša výstava, dodala Packová-Zahradárová.

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #Nitra