Galícijčania sú tuční kvôli dažďu. Narónčania však plánujú zhodiť 100 000 kíl

V meste Narón sa tisíce ľudí vrhli na športu a zo svojho jedálnička vyradili údeniny a vyprážané kalamáre. Ich mesto sa totiž zaviazalo, že do dvoch rokov zhodí dohromady 100 000 kilogramov.

06.10.2018 07:00
cvičenie, fitlopta, obezita, tučnota, nadváha Foto:
Ilustračné foto.
debata

„V 21. storočí ľudia zabúdajú, že sú stavaní tak, aby chodili,“ povedal agentúre AFP šesťdesiattriročný lekár Carlos Pineiro. Patrí k hlavným iniciátorom programu verejného zdravotníctva, ktorý sa tento rok v januári začal v tomto malom galícijskom meste na severozápade Španielska.

Lekár sa o to intenzívnejšie pustil do prevencie kardiovaskulárnych chorôb, pretože sám vo veku štyridsaťpäť rokov takmer zomrel na infarkt.

Doktor často vymení biely plášť za športový odev. Ľudia ho vídajú v lesoparku, kde vedie skupinu dvanástich osôb, s ktorými sa vydáva na strmú prechádzku.

Za všetko môže dážď!

„V Španielsku, kde sa hovorí, že sa z prasaťa zje všetko od papule až po chvost, prvé, čo som zo svojho jedálnička vyradil, boli údeniny, vnútornosti a bravčový bok,“ uvádza akosi s poľutovaním šesťdesiatpäťročný Conrad Vilela Villamar, ktorý patrí k tým, ktorí sa v Naróne vydávajú pravidelne na vychádzky.

Mesto so 40 000 obyvateľmi ležiace na pobreží Atlantiku má podľa Pineira 9 000 ľudí s nadváhou a 3 000 ľudí trpiacich obezitou.

Galícia je preslávená svojou gastronómiou, často ako stvorenou pre veľkých jedákov. Je tam aj najviac osôb s nadváhou, uvádza sa v štúdii Španielskej kardiologickej spoločnosti.

„Daždivá klíma spôsobuje, že ľudia zostávajú viac doma a denne zjedia značné množstvo kalórií,“ hovorí doktor Pineiro.

K projektu sa pripojilo viac ako 4 000 obyvateľov Narónu, teda asi desatina z celkového počtu.

Aby starostka Marian Ferreirová ukázala, aký je tento záväzok jednomyseľný, zvážila sa spolu so svojimi podriadenými na obrovskej váhe.

Záväzok schudnúť, v ktorom sa spája diéta na mieru a telesná aktivita prispôsobená veku a zdatnosti občanov, si získal tým viac sympatií, že sa už nikto necíti byť vo svojej váhe sám.

„Chodím s kamarátkami, z ktorých jednej má viac ako 80 rokov. V marci som vážila 82 kíl, dnes mám 70!“ chváli sa päťdesiatpäťročná Maria Teresa Rodriguezová.

Denne hodinu a pol chodí alebo cvičí a v piatok si ide zatancovať, pretože ju vraj už nebolia nohy.

V meste ponúka 18 reštaurácií ľahké jedlá, založené na atlantickej, nie stredomorskej strave, zahŕňajúce predovšetkým plody oceánu.

„Soľ som nahradil riasami, varím ryby a maslo som vystriedal s olivovým olejom,“ hovorí reštauratér z El Refugio Diego Platas. Pripravuje práve miestnu lacnú rybu kranasa.

Budú deti rozumnejšie?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nedávno Európanov varovala, že predlžovanie života sa môže zvrátiť späť vplyvom nadváhy rastúceho počtu obyvateľov. V Španielsku médiá venovali veľa reportáží istému chorému, ktorý vážil 385 kilogramov.

„Nie je vôbec ľahké presvedčiť dospelých, aby zmenili životný štýl,“ hovorí doktor Pineiro. Nádej vkladá do detí, pre ktoré je pripravený program v školskom centre Jorge Juan.

Žiaci môžu venovať denne hodinu telesnej aktivite a tí lenivejší môžu šliapať na rotopede. Tí, ktorí nemajú bydlisko ďaleko, dochádzajú do školy pešo alebo na bicykli.

Okrem toho, že Narón zhodí celkovo 100 000 kilogramov, doktor Pineiro dúfa, že si obyvatelia zvyknú na zdravší životný štýl, zníži sa počet ochorení chronickými chorobami a tiež že sa znížia náklady na zdravotníctvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita