Šanghaj mi vyrazil dych. Je to mesto vertikálnych aj horizontálnych rekordov

Príbeh o tom, ako sa z malej dedinky stalo jedno z najmodernejších miest sveta, sa zrodil práve tu. V Šanghaji.

04.10.2018 07:00
Šanghaj, Čína Foto:
Večerná plavba po rieke v Šanghaji.
debata (36)

Prechádzam sa po ultramodernom nábreží The Bund, z ktorého sledujem dobové budovy z čias, keď sa tu usídlili Angličania.

Otočím sa na druhú stranu a tam sa do nebies dvíhajú výškové budovy zo sklo-betónu akoby sa predbiehali, ktorá z nich „nachytá“ viac oblakov.

Nie len v samotnej Číne, ale aj v celosvetovom meradle patrí tejto metropole hneď niekoľko prvenstiev.

Vedel som, že práve v tomto meste to bude celkom iná skúsenosť, ako v iných. No to, čo ma tam čakalo, mi skutočne nejedenkrát vyrazilo dych. Šanghaj je priateľský, no zároveň dravý.

The Bund. Foto: Aleš Tvrdý
Šanghaj, Čína The Bund.

Preplnená 5-prúdová diaľnica bola predzvesťou toho, že náš autobus už bude v cieľovej destinácii. Len sa ešte nejako z tej zápchy vymotať…

Regulácia áut na diaľnici nám však dáva veľkú výhodu. Vo vymedzenom čase sa po tých najrýchlejších úsekoch môžu pohybovať len vozidlá, ktoré majú evidenciu práve v Šanghaji. Našťastie sme k nim patrili aj my.

Výšky a závratné výšky

Pomaličky vchádzame a strácame sa kdesi v tom nekonečnom mori obrovských budov. Čím bližšie k centru, tým viac sa dvíhajú k nebesám. Z diaľky už sledujem aj najvyššiu televíznu vežu na svete – Perlu Orientu.

Neskôr práve tu, takmer na jej vrchole, strácam pocit pevnej pôdy pod nohami a premáha ma neistota. Opatrne sa prechádzam po sklenených tabuliach a sledujem pár stoviek metrov hlboké vzduchoprázdno podo mnou. Áno viem, to sklo je bezpečné, no mozgu niekedy nerozkážem.

Šanghaj u vtáčej perspektívy.
Deň sa dá začať aj na 25. poschodí.
+15Vitajte v Šanghaji.

Výhľad na mesto zhora je naozaj famózny, no akosi mi nestačí. Ten pocit ľahkosti vtáka, ktorý sa nemusí báť o to, ako pristane, ma nakoniec zaviedol takmer až na strechu najvyššej budovy celého Šanghaja a druhej najvyššej na svete.

Šanghaj Tower má krásnych 632 metrov. Z prízemia až tam hore, do neba, premáva najrýchlejší výťah na svete. 18 metrov za sekundu? Prečo nie. Párkrát mi cestou zaľahlo v ušiach, ale to je všetko.

Takýchto výhľadní je naokolo celkom dosť. Stačí si vybrať tú, ktorá sa mi bude páčiť najviac alebo kde bude najkratšia čakacia doba rade. Práve počas letných prázdnin sa fronta na lístky alebo výťah natiahne aj na niekoľko hodín.

Rekordný vlak

Dosť bolo tých výšok, treba si dopriať ďalší rekord. Tentokrát to však bude vo vertikálnej polohe. Na jedno z dvoch šanghajských letísk premáva skutočná špecialita – Maglev, najrýchlejší vlak na svete.

Mamximálna rýchlosť Maglev-u. Foto: Aleš Tvrdý
Šanghaj, Čína, Maglev, vlak Mamximálna rýchlosť Maglev-u.

Jeho meno vzniklo kombináciou slov magnetická levitácia. Počas jeho najvyššej prevádzkovej rýchlosti som prefičal nad koľajami rýchlosťou 431 kilometrov za hodinu. Na toto netreba žiaden ďalší komentár.

Celkovo cestovanie po Šanghaji je veľmi jednoduché, najmä vďaka perfektnej sieti liniek metra. Tá je mimochodom najväčšia na svete.

No pešo je pešo. Prechádzka popri akejsi turistickej tepne celého mesta, ktorou určite The Bund je, ma lákala každý deň. Ten pohľad na okolie je viac než znamenitý a ja som sa ho nevedel nabažiť.

Preto som pohľadal aj nejaké ďalšie miesto, odkiaľ by som sa mohol kochať pohľadom na panorámu tohto miesta. Ani to netrvalo dlho a čašník už predo mňa kladie nápoj, za ktorým sa ligotajú obrovské mrakodrapy. Paráda!

Nefritová svätyňa. Foto: Aleš Tvrdý
Šanghaj, Čína Nefritová svätyňa.

Z prvej ruky

Aby som prenikol hlbšie do života Číňanov, je najlepšie skontaktovať nejakého lokálneho obyvateľa a stráviť čas s ním.

Raz večer som sa preto stretol s Annou, ktorá síce pochádza zo stredu Číny, ale v Šanghaji študovala a zostala tu aj žiť. Rozpráva mi o tom, aký je život v tejto obrovskej krajine.

Je viac než zaujímavé vypočuť si pohľad na vec od dvoch rozličných generácií. Anna len prednedávnom oslávila 30. narodeniny a jej názor je celkom odlišný ako ten, ktorý mi povedala o viac než 15 rokov staršia Líza žijúca v Pekingu.

V Číne je ľahké byť populárny. Foto: Aleš Tvrdý
Šanghaj, Čína V Číne je ľahké byť populárny.

Viacej sa však stotožňujem s tým Anniným a pozorne som počúval aj ďalšie informácie, ktoré sa v turistických bedekroch nedočítam. Zároveň som dostal aj tipy, kam sa vybrať v meste, keď už prejdem všetky „povinné“ zastávky.

Ak pôjdete do Šanghaja aj vy, skúste tiež nájsť svoju „Annu“ a určite to nebudete ľutovať. Číňania sú k turistom veľmi priateľskí a nie je vôbec ojedinelé zažiť svojich 15 minút slávy. Opakovane.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Šanghaj