Čínski pastieri aj lekári sa učia lyžovať. Chystajú sa na olympiádu

Vonku bolo počasie priaznivé na kúpanie. Ale v jednom hangári na predmestí Pekingu sa bývalí pastieri trénovali v alpskom lyžovaní. Ide o preškoľovanie v rámci príprav na zimné olympijské hry v roku 2022.

05.10.2018 07:00
debata

Pre Langa Engeho a jeho skupinu 25 chovateľov stád a roľníkov nie je času nazvyš. Ak sa púšťajú do lyžovania, potom je to v nádeji, že si tak nájdu novú prácu, píše agentúra AFP.

Mnoho pastierov z pekinského vidieckeho okresu Len-čching úrady upozorňovali, že už nemôžu pásť stáda v horách, pretože tamojšie lúky sú vypasené.

„Prakticky všetci chovatelia z našej obce predali dobytok,“ hovorí dvadsaťdeväťročný Lang, ktorý sám predal 300 kusov dobytka.

Údržba vlekov či snehových diel a lyžiarskych zariadení… pastieri budú robiť všetko, čo pre nich štát prichystá, vysvetľuje.

Viac ako tri roky pred veľkým olympijským súbojom nariadil komunistický režim všeobecnú mobilizáciu. Dúfa, že sa 300 miliónov Číňanov pustí pred olympijskými hrami do zimných športov.

Bývalí pastieri v hangári za horúceho čínskeho leta trénujú obraty na naklonenom širokom bežiacom páse. Miestne úrady ich preškolenie financujú a sľubujú im zamestnanie spojené s olympijskými hra­mi.

Lang a jeho priatelia dúfajú, že keď sa naučia lyžovať, získajú trvalé pracovné miesta, ktoré im umožnia živobytie aj po roku 2022.

Medzitým už bývalý pastier získal dočasné zamestnanie u miestnej polície a riadi dopravu. Iní sa stali taxikármi, robotníkmi alebo predavačmi automobilov.

Okrem bývalých pastierov sa učia lyžovať aj lekári a zdravotné sestry. Ich cieľom je práca v lyžiarskom areáli olympijských hier, kde by ošetrovali prípadných zranených športovcov.

„Nie je to pre mňa ľahké. Radšej by som mal viac času na to, aby som sa to poriadne naučil,“ priznáva ošetrovateľ z miestnej nemocnice Ťiang Wej.

V porovnaní s bývalými pastiermi – horalmi je zdravotnícky personál na umelej dráhe menej obratný.

E Jin-čchun, jeden z trénerov, je však optimista. „Myslím, že do roku 2022 budú všetci schopní svoje nové povolania vykonávať,“ uisťuje.

Peking bude jediným mestom sveta, ktoré privíta ako letné (2008), tak aj zimné (2022) olympijské hry.

Niektoré lyžiarske disciplíny sa budú konať v pekinskom okrese Len-čching, iné v susednej provincii ležiacej viac ako 150 kilometrov od čínskej metropoly.

Bude sa lyžovať na umelom snehu, pretože región máva veľmi málo čerstvého snehu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #lyžovanie #zimné olympijské hry #Peking 2022