Do konca jesene pribudne v Bratislavskom kraji nová cyklotrasa za takmer 800-tisíc eur

Nadšencom cyklistiky pribudne do konca jesene ďalšia trasa, na ktorej si budú môcť šliapnuť do pedálov, ale aj spoznať kultúrne dedičstvo, sakrálne pamiatky a prírodné prostredie v maďarsko-slovenskom cezhraničnom regióne pozdĺž Dunaja. A to vďaka projektu Sacra Velo, ktorý robia v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika – Maďarsko, informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

05.10.2018 13:10
debata

„Našou najväčšou aktivitou v tomto projekte je štvorkilometrový úsek cyklotrasy na hrádzi Šúrskeho kanálu za takmer 800-tisíc eur. Cyklotrasa sa začína na hrádzi v mieste jej pripojenia na cestu Vajnory – Čierna voda a končí sa na moste miestnej komunikácie v Ivanke pri Dunaji,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba.

Projekt Sacra Velo pokrýva územie Bratislavského a Trnavského kraja na slovenskej strane a kraje Győr – Moson – Sopron a Komárom – Esztergom na maďarskej strane. Rozvojom siete cyklotrás, vybudovaním cyklistických centier v obciach Szil a Báč a vybudovaním nových cyklotrás vznikne nová slovensko-maďarská turistická atrakcia, ktorá spojí sakrálne hodnoty v cezhraničnom regióne.

Novým značením dostanú cyklisti informácie o dostupnosti významných sakrálnych pamiatok, teda kostolov, synagóg či kaplniek, ktoré sa nachádzajú pozdĺž vybraných cyklotrás. Vytvorená bude aj aplikácia, ktorá bude poskytovať detailné informácie o jednotlivých pamiatkach.

Sieť pútnických ciest na bicykli sa tak pripája k už existujúcim medzinárodným cyklistickým trasám EuroVelo a inovatívnym spôsobom oslovuje milovníkov cyklistiky na miestnej, regionálnej aj medzinárodnej úrovni.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasa #Bratislavský kraj