Margecianske fajnoty premenia centrum na veľkú kuchyňu

Okrem ochutnávania dobrôt z dolného Spiša návštevníci podujatia budú mať možnosť ísť na výlet vyhliadkovým autobusom so sprievodcom k technickým pamiatkam v Margecanoch a Gelnici

11.10.2018 21:25
debata

Ochutnávanie dobrôt z dolného Spiša, ale aj z Čiech, Poľska či Talianska, gurmánske špeciality profesionálnych kuchárov prináša podujatie Margecianske fajnoty, ktoré sa uskutočnia nadchádzajúci víkend 13. a 14. októbra.

Zábavu prinesie účastníkom domáci i zahraničný folklór. Informuje o tom organizácia Košice Región Turizmus na svojej webovej stránke.

Počas ôsmeho ročníka vyhľadávaného gurmánskeho podujatia bude centrum obce Margecany v okrese Gelnica vyzerať ako veľká kuchyňa, v ktorej sa budú zvŕtať tetušky v spišských krojoch, ale aj zahraniční hostia a profesionáli z Tatranského, Prešovského a Košického spolku kuchárov a cukrárov.

Margecianske fajnoty uzatvárajú tohtoročný výber najlepších podujatí regiónu zastrešených pod názvom TOP podujatia programu Terra Incognita.

V sobotu 13. októbra si návštevníci pochutnajú najmä na tradičných regionálnych špecialitách, ako sú spišské pečené klobásy, pirohy, džatky, halušky, šúľance, zemiakové placky, niekoľko druhov guľáša a polievok, palacinky, pečené buchty a najmä gruľovníky. Pripravia ich „kuchňe“ z miest a obcí Dolného Spiša a blízkeho okolia.

„V nedeľu prídu na rad zahraničné špeciality – poľské, české, maďarské, ale aj ukrajinské, talianske či dokonca švédske. Potešia tiež fajnoty z kuchýň profesionálov. V tento deň si navyše návštevníci budú môcť upiecť svoj vlastný pravý margeciansky gruľovník,“ informoval starosta Margecian Igor Petrík. Zúčastnené kuchyne budú aj v tomto roku súperiť.

O tituloch „Najfajňejša kuchňa“ v sobotu aj v nedeľu rozhodnú návštevníci. Titul „Profi kuchňa“ po oba dni budú udeľovať profesionálni kuchári.

Na veľkom pódiu sa bude slovenský folklór striedať so zahraničnou hudobnou a tanečnou produkciou. Sobotným ťahákom je Folklórny súbor Borievka – finalista súťaže Zem spieva, nedeľným hudobným ťahákom bude vystúpenie Kollárovcov o 16:00.

Pripravené je aj množstvo aktivít pre deti – fotokútik, maľovanie na tvár a vyskúšať si môžu maľovanie erbov, výrobu štítov či vybíjanie mincí.

Súčasťou podujatia bude slávnostné odhalenie sôch v parku pri železničnej stanici, ktorý získal meno Park Fajnot a tiež sprístupnenie Otvorenej galérie Margeciansky tunel.

Túto vzácnu technickú pamiatku s podporou KSK odvodnili, vyčistili, osvetlili a vybavili informačnou tabuľou.

Návštevníci podujatia budú mať možnosť ísť na výlet vyhliadkovým autobusom so sprievodcom k technickým pamiatkam v Margecanoch a Gelnici. Premávať bude aj kyvadlová doprava na Husiu pláž, ktorá ponúka jazdu na koni, kontaktnú zoologickú záhradu, požičovňu detských štvorkoliek a člnov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gelnica