V Znojme nájdete aj Pohrebný ústav Musil. Veď 'musíme' tam všetci!

Aj Znojmo, tretie najdôležitejšie mesto Moravy, sa môže pochváliť unikátnymi pokladmi. Toto "nevinné vínne mesto" s 38-tisíc obyvateľmi má aj železničný viadukt, o ktorom je vžité, že ho staval Gustave Eiffel, autor známej Eiffelovky (nie je to pravda). Takisto je tu reštaurácia "Na věčnosti" a Pohrebný ústav Musil. Veď musíme "tam" všetci! A čo v Znojme rozhodne musíte?

01.11.2018 07:00
Znojmo 100 Foto:
Pohľad zo Znojemského hradu na železničný viadukt ponad rieku Dyje, kadiaľ vlaky chodia do Viedne. Nie, nestaval ho Eiffel.
debata

Rotunda so vzácnymi freskami, ktoré je ťažké uvidieť

Musíte mať obrovské šťastie, aby ste sa dostali dovnútra národnej kultúrnej pamiatky, Znojemskej románskej rotundy sv. Kataríny.

Mikroklíma interiéru rotundy sa od roku 1996 nepretržite monitoruje špeciálnym meracím systémom Hanwell. Závisí od vlhkosti, teploty a intenzity svetla, či si unikátne románske maľby môže pozrieť zopár návštevníkov.

Vstup do rotundy je povolený pri vlhkosti 45–65 %, keď rozdiel vnútornej a vonkajšej teploty neprekračuje 5 stupňov Celzia. Osvetlenie je 150 luxov s vylúčením UV zložky. Na dobu 15 minút môže vstúpiť 10 osôb v rozmedzí pol hodiny.

Národná kultúrna pamiatka - románska rotunda... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Znojmo 102 Národná kultúrna pamiatka - románska rotunda sv. Kataríny v Znojme. Vzácne fresky vnútri môže vidieť málokto.

Radničná veža

Je to ikona Znojma. Na túto „štíhlu kráľovnú stredovekého mesta“ s typickou zelenkavou medenou krytinou, s ôsmimi menšími vežičkami a vysokým stredovým ihlanom vedie strmé špirálovité schodište so 163 schodmi.

Výhľad cez okienka drevenej ochodze stojí za to! Ak počas slnečného dňa zavriete všetky okenice, uvidíte aj za triezva unikátny jav – „cameru obscura“. Obraz mesta sa premieta prostredníctvom slnečných lúčov cez škáry v okeniciach na vnútornú stenu veže!

Víno

Savignon, Rizling rýnsky a Veltlínske zelené! Nazdravie! Tradícia pestovania vínnej révy a výroby vína tu siaha do 9. storočia.

Všade v okolí mesta nájdete vinice a vínne pivničky, do ktorých chodí linkový autobus Vinobus s nosičom na bicykle sa trikrát denne vydáva na trasu dlhú 56 km a cestou 13-krát stojí v zaujímavých vinárskych lokalitách.

Priamo v centre mesta možno nájsť mestskú vinicu, kde vinič rastie archaickým spôsobom a nespája ho drôt. Znojemský vinársky spolok má poetický názov Spolok priateľov Hroznovej kozy. Hroznová koza je tunajšou Bohyňou úrody!

Priamo v centre mesta Znojmo možno nájsť... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Znojmo 024 Priamo v centre mesta Znojmo možno nájsť mestskú vinicu, kde vinič rastie archaickým spôsobom a nespája ho drôt.

Znojemské pivo

Čo sa týka piva, pod značkou Znojemské pivo sa v roku 2015 vrátila do Znojma výroba piva a to priamo v pôvodnom pivovare v predhradí Znojemského hradu. Expozíciu pivovarníctva, kde sa pivo varilo tristo rokov, si možno na objednávku pozrieť.

A viete čo? Ak nemáte klaustrofóbiu, dá sa vojsť do vnútra najväčšej medenej kade! A nemusíte byť nachmelení!

Mimochodom, na celom Znojemsku je 8 pivovarov. Okrem ležiakov plzeňského typu možno celoročne ochutnať Zetko 13 % a na jeseň napríklad Doppelbock 18 %, polotmavý špeciál nefiltrovaný – najsilnejšie pivo zo znojemskej produkcie.

Znojemské uhorky

Uhorky sú v Znojme doma už viac ako 440 rokov. Vďaka šikovnosti tunajších obyvateľov vznikla krížením s odrodami z Orientu slávna znojemská uhorka, ktorá sa začlenila medzi poklady českej národnej kuchyne.

„Viete, že tradícia znojemských uhoriek vznikla vďaka morovej nákaze?“ pýta sa sprievodca mestom Jirka Ludvík. „Ľudia totiž verili, že posvätené uhorky liečia mor. Keďže sa táto fáma rozšírila ku koncu epidémie, aj sa to akoby splnilo.“

Mimochodom, princíp sladko-kyslého nálevu pochádza zo Znojma a takisto pôvodný recept na ocot.

Podzemie

25 kilometrové spásonosné bludisko aj smrtonosný labyrint! Je to akési dvojča mesta Znojmo, lenže pod zemským povrchom. Každý dom v historickom centre mal kedysi vyhĺbenú dokonca aj niekoľkoposchodovú pivnicu často prepojenú s ostatnými sieťou chodieb.

Tak vzniklo v období 14. a 15. storočia rozsiahle bludisko podzemných chodieb a sál. Je vybudované na niekoľkých úrovniach a pre návštevníkov je otvorené celoročne.

Existuje štandardná prehliadková trasa a na adrenalínové trasy sa treba špeciálne objednať. Je tu stála teplota 13 stupňov Celzia a 100 % vlhkosť vzduchu.

Lákadlá a kulisy pre detských návštevníkov. Foto: Dávid Popovič
Znojmo, podzemie, chodby, Lákadlá a kulisy pre detských návštevníkov.

Krypta v Louckom kláštore

Kláštor založený v roku 1190 je najimpozantnejšia stavba v Znojme, len je priam nemožné zohnať financie na jeho kompletnú rekonštrukciu.

Do roku 1990 ho armáda využívala ako kasárne a odvtedy sa hľadá pre obrovskú budovu nové využitie. Bol vždy strediskom vzdelanosti, ale aj vinárstva.

Okrem organizovaných prehliadok tu možno ochutnať víno a jednou z historicky najcennejších pamiatok kláštora, ale aj celej ČR, je románsko-gotická krypta skrytá v podzemí. V rámci prehliadky kláštora ju možno navštíviť.

Hradby

Po páse opevnenia okolo mesta si možno urobiť prehliadkovú trasu so sprievodcom aj bez neho (do vnútra veží sa dostanete len so sprievodcom). Putuje sa od jednej veže ku druhej: Nová, Prašná, Psí, Vlkova, Střelniční a patrí sem, samozrejme, už spomínaná Radničná veža ako dominanta mesta.

V Novej veži si možno napríklad pozrieť výstavu historických zbraní a výzbroje, ale čo je dôležité, možno si to všetko aj obliecť a poťažkať.

Vyskúšať si neľahké brnenie či rytiersku helmu stojí za to! Nemali to kedysi obrancovia mesta jednoduché! V Prašnej veži je 3D model hradieb pochádzajúci z 3D tlačiarne. Tlačil sa 300 hodín!

Mestské vývesné štíty

V stredovekom centre možno nájsť unikátne znojemské vývesné štíty. Mesto poskytlo podnikateľom možnosť nechať si bezplatne vytvoriť projekty pre reklamné označenie svojich prevádzok v historickom jadre mesta a čiastočne aj financovalo ich realizáciu.

Môžu byť vytvorené z prírodných materiálov ako drevo, kov, keramika, textil, koža, kameň či prútie, môžu byť umiestnené na fasáde budovy, nesmú zakrývať akékoľvek jej architektonicko-historické prvky.

Kontroverzný Obchodní dum Dyje aj s plastikou,... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Znojmo 005 Kontroverzný Obchodní dum Dyje aj s plastikou, na ktorej má byť Radničná veža. Skutočnú Radničnú vežu vidíte za ním.

Šokujúci obchodný dom Dyje

V množstve úžasných znojemských stredovekých stavieb, chrámov, kostolov, hradu atď. je takmer obludne pôsobiaca funkcionalistická budova uprostred stredovekej zástavby pre väčšinu ľudí šokom.

Spája sa s pojmami ako „necitlivý prístup“, „normalizačná architektúra“, „brutalita stavebného plánovania v totalitnom Československu“… Ale prečo nie?

Pôvodne sa stavala ako kultúrny dom a na túto stavbu je v Znojme zvedavý takmer každý. Fotografi s obľubou robia snímky spred obchodného domu Dyje, pričom spoza stavby trčí vrchol gotickej Radničnej veže.

A sprievodcovia po meste dávajú návštevníkom s obľubou hádanku, čo je na plastike na prednej stene „obchoďáku“. Vraj je tam zobrazená Radničná veža, ale vidíte to až po treťom pohári vína! A nebude to vaša vina!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Znojmo #Morava #uhorky