V Dolnom Kubíne pribudne cyklotrasa s dĺžkou 1,5 kilometra

Na pravej strane rieky Orava pribudne v Dolnom Kubíne koncom októbra nová cyklistická komunikácia. S jej 1,5-kilometrovou výstavbou začala samospráva ešte v septembri.

15.10.2018 14:00
cyklisti rodina aktívny odpočinok šport... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Cyklotrasa bude začínať v úseku železničnej zastávky Veľký Bysterec a končiť na ulici Zochova pri cestnom moste,“ uviedol referent informovania verejnosti miestnej radnice Martin Buzna. Náklady výstavby predstavujú 402 700 eur.

Súčasťou novovybudovanej cyklotrasy budú aj štyri oddychové zóny. „Umiestnime tam lavičky, cyklostojany, odpadkové koše i vzduchovú pumpu. Nájdete tam aj zostavu pätnástich kusov cykloboxov vrátane príslušenstva. Okrem toho súčasťou cyklotrasy bude i verejné osvetlenie, vodorovné a zvislé dopravné značenie,“ dodal vedúci dolnokubínskeho odboru výstavby a životného prostredia Pavol Starek.

Povrchová úprava cyklotrasy z asfaltovej krytiny bude olemovaná cestnými obrubníkmi a oddychové zóny v tvare kruhu budú posypané štrkovou drťou. „Keďže trasa novej cyklotrasy prechádza po pravej strane nábrežia rieky Orava, tak dochádza k stretu s už existujúcimi stavebnými konštrukciami, najmä visiacimi lavicami ponad rieku. Táto kolízia si vyžiadala odbočenie trasy, spevnenie podkladu a prekládku oplotenia. Trasa prechádza aj úsekom určeným pre vjazd ťažkej techniky na údržbu vodného toku správcom a križuje existujúce inžinierske siete, čo sa odráža aj vo zvýšených finančných nákladoch na podkladové vrstvy,“ doplnil Starek.

Cieľom cezhraničného projektu Na bicykli za kultúrnym a prírodným dedičstvom pohraničného regiónu spolufinancovaného z Operačného programu INTERREG je rozšíriť existujúcu cyklotrasu Trstená – Nowy Targ o ďalšie úseky a umožniť obyvateľom prihraničných oblastí Poľska a Slovenska vzájomne spoznávať prostredníctvom cykloturistiky kultúru a prírodné krásy oboch regiónov.

Do projektu sú okrem Dolného Kubína zapojené mestá Zakopané a Trstená, obce Koscielisko, Poronin, Czarny Dunajec, Suchá Hora, Hladovka, Liesek a Rímskokatolícka farnosť Trstená.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasa #Dolný Kubín