Top 10 miest roku 2019 podľa Lonely Planet: Zabodoval aj Zadar či Nový Sad

Na svete je najnovší zoznam top krajín, miest, regiónov a pamiatok sveta, ktoré odporúča jeden z najpopulárnejších cestovateľských sprievodcov Lonely Planet navštíviť v roku 2019.

24.10.2018 07:00
debata (1)

Do prestížneho katalógu „Best in Travel 2019“ sa miesta dostali na základe výberu tímu odborníkov a členov komunity Lonely Planet. Prešli cez prísne kritériá a viaceré „sitá“, aby sa na konci na sieťke zajagali ako kúsky zlata na slnku.

10. Meknes, Maroko

Šieste najväčšie mesto krajiny vzniklo v 11. storočí a na čas sa stalo aj metropolou ríše. Sultán ho na prelome 17. a 18. storočia premenil na čarovné mesto v španielsko-maurskom štýle, obohnané hradbami s majestátnymi bránami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#meknes #maroc #oldtown #colour #sable #mosaique #marocco #morocco #meknescity #africa #travel #visit #medina #familytrip #discover

Príspevok, ktorý zdieľa Baptiste (@baptistefeu),

9. Zadar, Chorvátsko

Staré mesto je postavené na polostrove, obohnané mocnými hradbami, ktoré chránili obyvateľov pred tureckými nájazdmi. Doposiaľ sú tu starobylé pamiatky aj z rímskej ríše, neskoršie obdobia zastupujú stredoveké chrámy. Novodobým ťahákom je Morský organ – biele schody na brehu mora, ktoré ukrývajú rúrky. Cez ne si vietor a more pískajú svoje piesne.

8. Seattle, USA

Progresívne a plné kreatívnej energie. Najväčšie mesto na severozápadnom pobreží Spojených štátov, s typickou vežou Space Needle, sa považuje za rodisko hudobného a životného štýlu grunge a je tu aj rokenrolová sieň slávy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Some foggy nights are better than others

Príspevok, ktorý zdieľa Dené Miles (@denemiles),

7. Dakar, Senegal

Jedno z afrických najdynamickejších miest. Ponúka osviežujúci mix slnkom zaliatych pláží, farebných trhovísk a moderných barov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @mej0reslugaresi,

6. Mexico City, Mexiko

Mesto je „zápisníkom“ rôznych dôb a jeho architektúra dôkazom ich vplyvov. Budovy z predhispánskej doby stoja hrdo veľa koloniálnych katedrál a moderných stavieb. Niet divu, že mesto dostalo titul Hlavné mesto dizajnu 2018.

5. Káthmandu, Nepál

Po ničivom zemetrasení z roku 2015 sa mesto pozviechalo a dnes je na programe dňa čulá obnova a renovácia. Stále tu badať ruiny, ale historické miesta sa pomaly vracajú do svojho predošlého stavu.

4. Miami, USA

Pláže a nočný život – napadne každému pri názve Miami. Mesto je však aj centrom gastronómie, umenia a dizajnu aj urbánnej architektúry.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@miami),

3. Nový Sad, Srbsko

Elegantné a uvoľnené „druhé mesto“ krajiny na brehu Dunaja hostí rokový festival a zároveň sa stalo Európskym hlavným mestom mladých pre rok 2019.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marko Djakovic (@imflamboyant),

2. Šen-čen, Čína

Najinovatívnejšie mesto krajiny je takzvaným „Silicon Valley“ Číny. Tu sa rodí nový dizajn a technológie. Ponúka aj skvelé bary, živú hudobnú scénu, ale aj moderné umenie a malé pivovary.

1. Kodaň, Dánsko

Škandinávia v plnej kráse. Jedlo, dizajn, pohoda. Lyžovanie, turistika, zábavný park Tivoli.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#copenhagen

Príspevok, ktorý zdieľa Ola Golczynska (@ola.golczynska),

Lonelyplanet.com; en.wikipedia.org; Wikipedia.org/wi­ki/Zadar

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lonely Planet