Etnologička v Bystrici predstaví cintorín ako zdroj informácií

Cintorínom, ktoré sú odzrkadlením kultúry a obyčajov, a tomu, čo ukrývajú, sa bude venovať októbrové „Stretnutie s minulosťou pod Zelenou klenbou“.

29.10.2018 14:00
cintorín, pohreb, smrť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na tému Cintorín ako ‚text‘ kultúry bude v Stredoslovenskom múzeu (SSM) v Banskej Bystrici hovoriť etnologička Margita Jágerová, ktorá predstaví cintorín ako zdroj mnohých informácií. Ako informovala PR manažérka múzea Martina Saktorová, prednáška sa uskutoční v stredu 31. októbra o 17:00 v Thurzovom dome.

Naši predkovia odjakživa pripisovali miestu pochovania svojich blízkych osobitý význam. Tak to bolo aj po vzostupe kresťanstva, ktoré prinieslo zakladanie nového typu kresťanských pohrebísk – cintorínov.

Tieto sú dnes významným zdrojom poznatkov pre viaceré vedné odbory. Sú nositeľmi hodnotových postojov jednotlivých spoločenstiev, ich vzťahu k smrti, ale aj k životu. Pre záujemcov o štúdium kultúrnych javov predstavujú akúsi pomyselnú „knihu s textom“, z ktorej dokážu zistiť množstvo zaujímavých informácií o kultúre daného etnika.

„Prednáška etnologičky priblíži okrem iného ľudský vzťah k cintorínom v priebehu niekoľkých storočí a vnímanie tohto miesta v tradičnej a súčasnej kultúre,“ dodala Saktorová.

Cyklus prednášok s názvom Stretnutia s minulosťou pod Zelenou klenbou sa predstavuje už v treťom ročníku.

Počas prvých dvoch rokov sa v rámci prednášok predstavili Banskobystričanom slovenské, ale aj české osobnosti, ktoré sa podelili s návštevníkmi Thurzovho domu o svoj výskum a poznatky, predstavili svoje knižné novinky, či svoj pohľad na vybrané kapitoly zo slovenských a zahraničných dejín. Ďalšie stretnutie sa uskutoční 28. novembra s archeológom Jánom Beljakom na tému Včasnostredoveká osada v Banskej Bystrici – Senici v kontexte osídlenia na strednom Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #cintorín #Banská Bystrica