Najnovšie staré mesto na svete má Frankfurt. Postavili ho za 7 rokov

Frankfurt nad Mohanom sa pýši najnovším starým mestom. Vyrástlo počas takmer siedmich rokov a od konca septembra, kedy ho slávnostne otvorili, je ďalšou atrakciou tejto finančnej metropoly.

03.11.2018 07:00
Nemecko, domy, Frankfurt, odraz, mláka Foto: ,
Festival svetla Luminale vo Frankfurte. Ilustračné foto.
debata (1)

Mesto verí, že aj vďaka novému srdcu, v ktorom sa kombinujú tradičné a moderné prvky, tento rok priláka rekordných viac ako 7 miliónov návštevníkov.

„Je tu dohromady 35 nových budov, z ktorých 15 je rekonštrukciou pôvodných domov, takže vyzerajú úplne rovnako ako ich stredovekí predchodcovia,“ hovorí sprievodkyňa Astrid von Luxburgová-Jacobsová o obnovenej oblasti medzi kostolom svätého Bartolomeja a historickú radnicou Römer.

Na ploche veľkej sotva ako jedno futbalové ihrisko boli pôvodne stredoveké domy obchodníkov a remeselníkov, ktoré ale zničilo bombardovanie počas druhej svetovej vojny.

Staré aj nové

„Pôvodné budovy už po vojne nikto neobnovil. Na mieste potom vznikla takzvaná technická radnica, čo ale bola veľmi škaredá budova,“ vykresľuje ďalší vývoj Elena Holschierová-Rupprechtová z turistického centra Frankfurtu.

Frankfurt Foto: SITA/AP, Michael Probst
Frankfurt, Nemecko, mesto, rieka Frankfurt

Pretože masívna technická radnica podľa väčšiny obyvateľov kazila obraz stredu mesta, v roku 2010 ju zbúrali.

Už niekoľko rokov predtým sa začalo diskutovať o tom, čo by v srdci mesta malo vyrásť namiesto nej.

„Mnoho ľudí si prialo historicky verné obnovenie starého mesta, čo politici neschválili,“ hovorí von Luxburgová-Jacobsová, a naznačuje tak, aké zložité verejné a politické debaty tu boli.

Nakoniec sa radnica uzniesla na tom, že sa časť starého mesta obnoví tak, ako vyzerala pred druhou svetovou vojnou, a časť vznikne nanovo. Výsledkom tohto rozhodnutia a plánov 20 architektov je štvrť pokojného charakteru, ktorá kombinuje tradičné prvky a modernu.

Aj Goetheho dom

Na jednej strane sú uličky zodpovedajúce stredovekému plánu mesta a 15 domov obnovených aj s použitím tradičných stavbárskych techník čo najpresnejšie podľa ich predchodcov.

Domy s drevenými trámami na frankfurtskom... Foto: SITA/AP, Michael Probst
Nemecko, námestie Roemerberg, Frankfurt, domy, drevená domy, Domy s drevenými trámami na frankfurtskom námestí Roemerberg.

Na druhej strane sú moderné garáže pod celým areálom alebo nové verejné LED osvetlenie.

Väčšina objektov, medzi ktorými je aj kópia domu, v ktorom svojho času žil najslávnejší frankfurtský rodák Johann Wolfgang von Goethe, má štyri poschodia a je ladená v krémových farbách.

Na prízemí sa nachádza 30 obchodov, v ďalších poschodiach je dohromady okolo 70 bytov. Niektoré obchody aj časť bytov sa ešte dorába.

Nad očakávania

Aj keď počas prestavby, ktorá vyšla na viac ako 200 miliónov eur, panovali obavy, aby nakoniec staré mesto nevyzeralo ako nejaký Disneyland, s výsledkom je podľa Holschierovej-Rupprechtovej veľká väčšina Frankfurťanov spokojná.

Zrekonštruované námestie Roemerberg v nemeckom... Foto: SITA/AP, Frank Rumpenhorst
Nemecko, Frankfurt, mesto, počasie, dážď, Námestie Roemerberg, mláka, dáždnik, prší Zrekonštruované námestie Roemerberg v nemeckom Frankfurte.

„Aj niekdajší kritici hovoria, že nečakali, že to bude také krásne,“ tvrdí. Dokonca sa podľa nej objavujú hlasy, aby mesto podobne prestavalo aj jednu z priľahlých ulíc.

Staré mesto, ktoré je na dohľad od vysokých mrakodrapov finančnej štvrte, podľa Holschierovej-Rupprechtovej už znateľne zvýšilo záujem médií i turistov o Frankfurt. „Je to jednoducho nový návštevnícky magnet,“ podotýka s tým, že napríklad prehliadky štvrte sú stále plne obsadené.

Aj nové staré mesto tak má prispieť k tomu, aby Frankfurt znovu prekonal rekord v počte turistov.

K tohtoročnému poslednému decembru by ich najväčšie hesénske mesto podľa Holschierovej-Rupprechtovej malo navštíviť vyše sedem miliónov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Frankfurt #Frankfurt nad Mohanom