Lesnícke a drevárske múzeum si spolu so Zvolenom pripomenie 100. výročie vzniku ČSR

Na počesť historickej udalosti stého výročia vzniku Československa pripravilo Lesnícke a drevárske múzeum (LDM) vo Zvolene v spolupráci s mestom Zvolen na pondelok 5. novembra spomienkové popoludnie s bohatým programom.

03.11.2018 14:00
debata

Pri tejto príležitosti odhalia aj pamätnú tabuľu na fasáde bývalej Ľudovej banky a pomenujú lipové stromoradie na Lipy slobody.

Udalosti roku 1918 sa vo Zvolene diali na konkrétnych miestach, v konkrétnych budovách a podieľali sa na nich konkrétni ľudia. Realizátori podujatia chcú preto upozorniť verejnosť práve na tieto historické miesta a osobnosti.

V prvom rade ide o budovu Ľudovej banky vo Zvolene, ktorá bola založená v roku 1902 a stala sa centrom hospodárskeho povznesenia a politickej aktivity slovenskej časti obyvateľstva vo Zvolene a širokom okolí. Za vznikom a úspešným ekonomickým rastom banky stáli najmä Ján Vesel, Viliam Paulíny, Ľudovít Medvecký a Vladimír Fajnor.

„Ako jedni z mála na Slovensku dokázali v období pred prvou svetovou vojnou zorganizovať aktivistov zo Zvolena a okolitého vidieka do okresného klubu Slovenskej národnej strany, ktorý sa schádzal v banke.

„Pripravovali tu aj predvojnové Zvolenské noviny, istý čas tu fungovala kníhtlačiareň, pripravovali tu verejné zhromaždenia, účasť vo volebných zápasoch, hralo tu ochotnícke divadlo a prebiehali tu kultúrne podujatia, pretože promaďarské vedenie mesta ani štátne úrady nepovoľovali ich realizáciu na verejných miestach,“ objasňuje význam budovy historička Tatiana Figurová.

Slovenskí reprezentanti vo Zvolene boli na vznik Československa na konci vojny v roku 1918 organizačne ale i hospodársky pripravení. Po vzniku Slovenskej národnej rady vo Zvolene s predsedom Emilom Rothom, lesníkom vo výslužbe, z priestorov banky realizovali prevzatie moci na miestnej úrovni.

Organizovali stráženie a prevzatie štátnych úradov, železnice, škôl a ďalších organizácií. Formou úverov banka financovala ich chod v krízovom období až do postupnej normalizácie života v meste.

V rámci tohtoročných osláv mesto Zvolen spolu s Lesníckym a drevárskym múzeom odhalí na fasáde bývalej Ľudovej banky, ktorá dnes slúži hotelu Academic, pamätnú tabuľu s textom upozorňujúcim na historický význam budovy.

Súčasťou osláv bude i pomenovanie lipového stromoradia na Námestí SNP vo Zvolene názvom Lipy slobody. Lipy, ktoré sa podľa odhadu dendrológov začali vysádzať pri 10. výročí vzniku ČSR v roku 1928, budú venované vtedajším osobnostiam Ľudovej banky.

Oslavy storočného jubilea ukončí v priestoroch Lesníckeho a drevárskeho múzea spomienkové stretnutie s potomkami uvedených osobností a historickou rekapituláciou udalostí roka 1918.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen