Priaznivci hôr a cestovania sa stretnú na festivale Vysoké hory Nitra

Priaznivci hôr a cestovania sa po roku opäť stretnú v Nitre. V sobotu 17. novembra sa na Mestskom úrade v Nitre uskutoční 13. ročník festivalu Vysoké hory Nitra, ktorý ponúkne prehliadku filmov a prezentácií od známych osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov.

10.11.2018 13:00
hory, Vysoké Tatry, zima Foto:
Ilustračné foto.
debata

Festival organizuje občianske združenie Nitriansky horský spolok. Cieľom festivalu je vytvárať a upevňovať vzťah ľudí k prírode, horám, cestovaniu, spoznávaniu iných regiónov, krajín a kultúr, ale aj propagácia rozmanitých outdoorových aktivít, akými sú vysokohorská turistika, skialpinizmus, horolezectvo, turistika či cykloturistika.

Festival tiež sprostredkováva návštevníkom cestovateľské zážitky z celého sveta, povedal Rado Baláž z organizačné­ho štábu.

Program bude tradične pozostávať z piatich blokov s filmami a prezentáciami od viacerých hostí. Na festivale sa predstaví horolezecká legenda Krzysztof Wielicki z Poľska, piaty človek na svete, ktorý vystúpil na všetkých 14 osemtisícoviek, a zároveň jeden z priekopníkov zimného lezenia v Himalájach.

V programe festivalu si v rámci 30. výročia pripomenieme expedíciu na Mount Everest '88, ktorú viedol nedávno zosnulý Ivan Fiala.

Horolezec Marián Šajnoha v prezentácii Everest v spomienkach predstaví Slovákov, ktorí v stenách a na hrebeňoch tejto hory zaznamenali víťazstvá aj prehry, úspechy aj tragédie, informoval Baláž. O novom slovenskom prvovýstupe v Kirgizsku porozprávajú Vladimír Linek a Martin Grajciar.

V programe festivalu nebudú chýbať filmy. Z dielne Pavla Barabáša to bude Vábenie výšok. Po minuloročnej prvej nasleduje druhá časť Krutý Everest, ktorá je svedectvom o nenaplnených snoch Slovákov preliezť najťažšiu stenu na najvyššiu horu sveta.

Uvedený bude film Rasťa Hatiara Teória šťastia podľa Rybanského, pamiatka na bývalého lezca, horala Ľuba Rybanského.

Prostredníctvom filmu Seven virgin summits, part Antarctica diváci s Jurajom Koreňom a Michalom Sabovčíkom preplávajú najdrsnejší prieliv na svete, vylezú na horu, kde ešte nikto nebol, a zletia z nej dole na padáku.

Horolezec Dušan Myslivec odprezentuje obrázky z poslednej dekády lezenia na mnohých miestach našej planéty.

Diváci budú môcť prostredníctvom festivalových filmov zlyžovať šesť vrcholov severného Islandu, putovať po príťažlivej severnej Indii, spoznajú detský sen bajkera o extrémnom zjazde, zistia, či je turistika s malými deťmi nemožná alebo náročná, a prostredníctvom videa ich pozdraví tiež Alexander Luczy, ocenený horský fotograf amatér pôvodom zo Slovenska.

Jeho fotky budú aj súčasťou výstavy fotografií viacerých autorov s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry. Tá je sprievodnou akciou festivalu.

Tradičnou súčasťou festivalu je detský piatok, určený žiakom nitrianskych škôl. Je zameraný na upevnenie environmentálneho povedomia detí a ich vzťahu k pohybovým aktivitám v prírode.

Už šiestykrát sa uskutoční poznávací výlet do Zoborských vrchov, tento rok s výkladom ochranára, filmára a znalca prírody Stanislava Kováča. Výlet sa uskutoční v prípade priaznivého počasia v nedeľu 18. novembra so začiatkom o 9.15 h pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada pod Zoborom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #filmy #Vysoké hory Nitra