Rím nadobro príde o jednu zo svojich obľúbených atrakcií

Talianska metropola sa teší veľkému záujmu turistov, ktorí sa sem chodia nadýchnuť historickej atmosféry, prezrieť si stáročné pamiatky aj si vychutnať preslávenú miestnu kuchyňu. Množstvo prichádzajúcich sa však nespráva tak, ako sa na vychovanú návštevu patrí, a tak sa mesto rozhodlo zakročiť.

29.11.2018 07:00
debata
Ilustračné foto Foto: SHUTTERSTOCK
gladiátor, gladiátori, rímske hry, rím, koloseum Ilustračné foto

Plávanie vo Fontáne di Trevi, vytesávanie svojho mena a dátumu návštevy do Kolosea, kradnutie historických dlažobných kociek a ničenie pamiatok. To je len zopár príkladov drzostí turistov.

Miestni poslanci preto nedávno schválili nové nariadenie, ktoré striktne zakazuje pitie alkoholu na uliciach, kúpanie sa vo fontánach aj pôsobenie kostýmovaných gladiátorov, s ktorými sa turisti radi fotili na pamiatku.

Starostna Ríma Virginia Raggiová vyhlásila, že tieto opatrenia majú napomôcť k skvalitneniu života domácich aj slušných návštevníkov.

Okrem omamných nápojov či znevažovania vzácnych pamiatok z ulíc zmiznú aj obľúbení zabávači v historických kostýmoch. Porušenie tohto zákazu potrestá gladiátorov pokutou 400 eur.

O podobnú sumu budú ľahší aj pouliční čierni predajcovia vstupeniek na atrakcie či stánkari s jedlom bez licencie.

Turisti si nesmú do Ríma zabudnúť vziať hodinky – ak polícia prichytí vo večnom meste niekoho s fľašou v ruke medzi 22. a 7. hodinou, hrozia sankcie v podobe pokuty či vykázania z oblasti na 48 hodín (po opakovanom prehrešku budú previnilci vykázaní na 60 dní).

Rovnako v potravinách v týchto časoch nebudú môcť predávať alkohol.

Travelandleisu­re.com; Foodandwine.com; Express.co.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím