(Pravdepodobne) najstaršie mesto Európy: 8 dôvodov na návštevu Cádizu

Slnko po celý rok, očarujúca maurská architektúra a jeden obrovský farebný karneval plný emócií a pozitívnej energie. Vitajte v prístavnom meste Cádiz.

11.12.2018 07:00
Cádiz, Španielsko, Andalúzia, more, mesto Foto:
Cádiz
debata (1)

Aj keď o titul najstaršieho mesta Európy sa bijú viacerí rivali, hrdí obyvatelia prístavu v juhozápadnom Španielsku, v Andalúzii, trvajú na tom, že patrí práve im.

A zdá sa, že za pravdu im dali aj archeológovia, keď minulý rok na mieste objavili múry z 8. storočia pred naším letopočtom.

Nech je to už akokoľvek – určite je to najstaršie kontinuálne obývané mesto v Španielsku a istotne jedno z najpozoruhod­nejších. Jeho staré mesto spočíva na dramatickom polostrove, ktorý z troch strán obmýva Atlantický oceán.

Čaro Cádizu domáci turisti poznajú veľmi dobre, teraz by ho mal objaviť aj zvyšok sveta. Je čo obdivovať.

Počasie

Letá sú tu horúce, ale na rozdiel od Sevilly či Cordoby tu často pofukuje príjemný osviežujúci vetrík. Jar a jeseň tu býva tiež príjemná a v zime si Cádizčania tiež často užívajú modré nebo a teploty dovoľujúce chodiť povonku nanajvýš vo svetri. Ideál pre teplomilov.

História

Keď sa prejdete starými ulicami, dejiny na vás budú dýchať na každom kroku. Vôbec nie je ťažké predstaviť si, ako sa popred domy prechádzajú starí Feničania a Mauri, ktorí sa usadili v celom južnom Španielsku.

Umenie

Cádiz sa môže pochváliť živou kultúrnou scénou, ktorú tu vytvárajú umelci z celej krajiny. Múzeum mesta Cádiz ponúka pohľad do dejín, ktoré dokumentuje množstvo archeologických pokladov. Galéria výtvarných umení zasa odhalí významné diela umelcov ako Murillo či Miró. Top atrakciou je Museo de las Cortes de Cádiz, kde môžete vidieť model mesta, ako vyzeralo v 19. storočí.

Pláže

Cádiz má pekné pláže, ale kto hľadá niečo výnimočné, mal by sa pozrieť na Playa de la Victoria. Úchvatná pláž ponúka cez deň nádherné prostredie pre typické prímorské radovánky, večer zasa kvalitnú zábavu v miestnych baroch a reštauráciách.

Chrámy

V meste nenájdete žiaden svätostánok, ktorý by nebol niečím zaujímavý a výnimočný. Zmes architektonických štýlov stojí za to. Čerešničkou na torte je Catedral Nueva – jeden z najväčších kostolov v krajine, ktorý zdobia barokové a neoklasicistické prvky. V Oratorio de la Santa Cueva sa môžete pokochať freskami Goyu.

Karneval

Miestni trvajú na tom, že je to najlepší festival na juhu krajiny. Keďže atmosféra sa ťažko dá vyhodnotiť či opísať, pozývajú Cádizania turistov osobne prísť zhodnotiť ich 10 dní trvajúcu jarnú párty.

Tapas

Tieto jednohubky patria neoddeliteľne k Španielsku a v Cádize sa podávajú podľa miestnym receptov – ako inak – s delikátnymi čerstvými morskými plodmi.

Divočina

Aj keď v Cádize je veľa zaujímavostí, kvôli Národnému parku Donana sa oplatí aj vycestovať z mesta. Najväčší španielsky národný park je chránená oáza zapísaná aj do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Zdroj: Loveexploring­.com; Wikipedia.org; Andalucia.com; Wanderlustchlo­e.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Cádiz