Styk, Nehoda, Dôsledky: 10 miest USA, ktoré majú tie najpodivnejšie názvy

Niektoré vznikli celkom náhodou, iné dostali meno po slávnom rodákovi, ďalšie sú odkazom na temnú minulosť. Všetky však budia údiv aj úsmev.

31.12.2018 07:00
debata

Intercourse, Pennsylvania

Tento názov sa dá preložiť ako Pohlavný styk. Nuž a ako toto mestečko k nemu prišlo? Jedni tvrdia, že je odvodený od niekdajšej pretekárskej dráhy (course), iní hovoria, že sa zachoval kvôli križovatke (intersection), ktorá sa na mieste nachádzala. Je tiež možné, že meno pochádza ešte z minulosti, keď bol jeho význam posunutý a slovo označovalo priateľstvo. Túto vidiecku oblasť obývajú Amiši.

Truth or Consequences, Nové Mexiko

Pravda alebo dôsledky – tak znie skutočne podivný názov mesta na juhozápade krajiny. Mesto na polceste medzi El Paso a Albuquerque je pomenované po rádiovej show z roku 1950. Okrem vtipného mena je známe aj svojimi geotermálnymi prameňmi, ktoré zásobujú horúcou vodou mnohé kúpele v historickom centre mesta.

Hell, Michigan

Keď vás niekto pošle do pekla, stačí, že zájdete do Michiganu. Dnes sú domáci s týmto názvom zmierení, no zmierené so svojím osudom rozhodne neboli ženy farmárov, ktoré mesto nazvali peklom, keď ich muži pravidelne prichádzali domov opití z pálenky, ktorú si vyrábali z dopestovaného obilia.

Last Chance, Idaho

Aj tento názov patrí do kategórie mien, ktoré nevyvolávajú práve príjemné pocity. Ak ste ju náhodou už stratili, v Idahu nájdete naozaj Poslednú šancu. V skutočnosti išlo pri pomenovávaní opäť o alkohol. Last Chace totiž vzniklo koncom 40. rokov minulého storočia ako komunita, ktorá sa chcela vyhnúť zákonom zakazujúcim predaj alkoholu mimo mesta.

Uncertain, Texas

„Neisté“ je istotne jedným z najväčších pokladov štátu. Leží pri jazere Caddo, ktoré je jediným prírodným jazerom v Texase a tamojšie rozsiahle mokrade sú domovom vzácneho druhu cyprusov. A prečo Neisté? Môže to vraj súvisieť s ťažkým pristávaním lodí na jazere.

Boring, Oregon

Boring znamená nudný a obyvatelia určite nie sú týmto prívlastkom nadšení. V skutočnosti je mesto pomenované po miestnom rodákovi W. H. Boringovi, ktorý tu žil pred stovkou rokov.

Cool, Kalifornia

Mesto na úpätí pohoria Sierra približuje návštevníkom chuť histórie kalifornskej zlatej horúčky a množstvo outdoorových aktivít. Jeho názov sa okrem „chladný“ dá preložiť aj ako úžasný, skvelý. Také mesto určite je, no tí, čo ho pomenovali, žiaľ, nemali v úmysle vyzdvihnúť jeho výnimočnosť, meno dostalo po potulnom kazateľovi zo začiatku 19. storočia.

Accident, Maryland

Dve hodiny cesty od Pittsburghu vás postretne Nehoda. Dnes sem turisti chodia za športami ako rafting alebo horolezectvo a dúfajú, že si prírodu užijú bez nehôd a zranení.

Carefree, Arizona

Mesto s názvom bezstarostný či ľahkovážny nájdete v púšti Sonora, kde vzniklo v 50. rokoch minulého storočia ako komunita zameraná na voľný čas. Tento štýl ešte podčiarkujú názvy tamojších ulíc ako Easy Street, Lazy Lane, Carefree Drive – Ľahká, Lenivá, Bezstarostná.

Normal, Illinois

Tento názov ani netreba prekladať, no aj keby sa zdalo, že ide o hodnotenie obyvateľov či prostredia, faktom je, že mesto prišlo k svojmu menu o niečo prozaickejšie. Názov pochádza z 19. storočia a je odvodený z francúzskeho école normale, teda učiteľských kolégií.

Smartertravel.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #mestá #názov