Izraelské mesto, kde žijú Arabi, chystá Vianoce. Vlani prišlo oslavovať 60 000 ľudí

V izraelskom mestečku Fasuta vrcholia prípravy na každoročný kresťanský festival. Bude sa konať od 27. do 29. decembra v tejto lokalite obývanej približne 3 400 izraelskými Arabmi. Sú to kresťania a hlásia sa k melchitskej gréckokatolíckej cirkvi.

22.12.2018 07:00
debata (1)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#christmasmarketfassuta #family #happy #niceday

Príspevok, ktorý zdieľa ❄MARIAN❄ (@marian.daw),

Mestečko organizuje festival od roku 2013, vlani do Fasuty prišlo cez vianočný čas okolo 60 000 ľudí, píše denník The Jerusalem Post.

Fasuta leží na severozápadnom úpätí hory Meron, na demarkačnej línii, ktorú medzi Izraelom a Libanonom vytvorila OSN.

„Keď sme prišli s nápadom postaviť vianočný strom, miestny úrad navrhol otvoriť aj vianočný trh,“ povedal kňaz Michael Asi z kostola sv. Eliáša. Na trhu sa predávajú miestne sezónne potraviny a nápoje aj remeselné výrobky.

Otec Asi tvrdí, že vo Fasute sa stavia najvyšší vianočný strom v Izraeli a ľudia tam na festival prichádzajú až z Betlehema alebo Bajt Džalá a Bajt Sahur, ležiacich v blízkosti Betlehema a Jeruzalema.

Strom, hoci umelý, vyšiel na 100 000 šekelov (asi 24 000 eur) a pomohol ho zaplatiť kostol sv. Eliáša.

Nad očakávania

Rím Francisová z mestskej rady povedala, že keď sa prvýkrát v roku 2013 konali vianočné trhy, prišli na nich kresťania aj moslimovia z okolitých dedín a pýtali sa, čo bude o rok.

O dva roky neskôr sa už konala trojdňová akcia, ktorá prilákala 25 000 návštevníkov vrátane cudzincov.

„Veľa atrakcií tu nie je. Je to malá obec, máme kostol, miestnu radu a základnú školu. Sú tu tri-štyri kliniky a pošta, to je všetko,“ povedal o Fasute Asi.

Je tu však aj dom módnej dizajnérky Rimy Chúríovej, v ktorého zadnej časti je galéria ponúkajúca výrobky jej aj ďalších ľudí z dediny.

Tento dom nie je oficiálne súčasťou vianočnej slávnosti, avšak vlani bol otvorený pre všetkých prichádzajúcich. Záujem bol taký veľký, že tento rok sa centrum otvorí len pre vopred objednaných.

Izraelčania, ale nie Židia

Do Izraela vlani prišlo 3,6 milióna turistov a z nich 54 percent boli kresťania. Ministerstvo pre cestovný ruch označuje 900 000 návštev­níkov za náboženských pútnikov.

Fasutu počas Vianoc zdobia svetlá. Podľa Asiho chodí do kostola na bohoslužby 70 percent občanov mestečka. „Sme rímski katolíci, sme Arabi, ale nie moslimovia, sme Izraelčania, ale nie Židia,“ povedal kňaz.

„Považujeme sa za občanov štátu, žijeme v mieri,“ hovorí miestny občan Munir Nadždžár. Priznáva, že sa hojne diskutuje o problematickom zákone, ktorým sa Izrael stal štátom Židov.

„Chcem, aby sa tento štát vrátil do doby (expremiéra Davida) ben Guriona. V tomto štáte by si mali byť všetci rovní,“ povedal Nadždžár, ktorý je prvým arabským sprievodcom turistov zaregistrovaným v Izraeli.

Vo svojom historickom výklade Fasutu označuje za miesto, ktorému vládli postupne Gréci, Rimania, križiaci a potom Osmani.

Väčšina občanov má svoje korene v dnešnom Libanone a Sýrii a ich predkovia prišli pred 500 rokmi. Žili tu aj moslimovia, ale v roku 1948, keď vznikol Izrael, odišli. Vtedy utiekli aj kresťania, ale po krátkej dobe sa vrátili.

Vzdelaní, dobre situovaní

Životná úroveň vo Fasute je v rámci arabských obcí najvyššia. Najbohatšie sú v Izraeli miesta obývané Židmi – na stupnici od jednej do desať sú ich sídla na úrovni deväť a desať, Fasuta je na priečke šesť.

Svoj úspech pripisuje veľkému percentu obyvateľstva s vyšším vzdelaním. „Zdrojom našich príjmov sú naše akademické tituly,“ hovorí Asi.

Až 64 percent príslušníkov komunity izraelských kresťanov má diplomy z izraelských škôl. Je to viac než v komunite izraelských Židov, kde má diplomy 59 percent ľudí. V moslimskej komunite je to 48 percent.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #arab #Vianoce