Benátkam došla s turizmom trpezlivosť: Spoplatnia vstup do mesta

Vitajte v Benátkach! Užite si prehliadku! Pokochajte sa kanálmi, zvezte sa romantickými gondolami, žasnite nad Námestím svätého Marka a nechajte sa unášať spleťou uličiek s farebnými domami... Najprv však zaplaťte!

09.01.2019 07:00
Benátky, karneval, masky, Námestie svätého... Foto: ,
Masky na benátskom Námestí sv. Marka počas karnevalu. Ilustračné foto.
debata (2)

Takto nejako to bude odteraz vyzerať v talianskom meste na kanáloch. Po nedávnom zavedení turistickej dane pre návštevníkov, ktorí v Benátkach prespali v hoteli, prišlo vedenie mesta teraz s novým poplatkom – za vstup do centra sa bude vyberať poplatok.

Primátor Luigi Brugnaro tento krok zdôvodnil potrebou lepšie regulovať enormný nával turistov, ktorí sa nie vždy správajú k mestu ako k vzácnej pamiatke.

Zároveň chce chrániť domácich, ktorí sa už dlho sťažujú na „ľudské zápchy“, neporiadok, hluk. Z výnosov, ktoré z poplatkov vzídu, bude mesto financovať nákladné opravy a ďalšie opatrenia proti vandalom.

Benátky sú jedným z najnavštevo­vanejších miest v Európe, ročne sem zavíta 25 miliónov turistov, ktorí sa zhromažďujú najmä okolo takých kultúrnych pamiatkach, ako sú známe kanály, Piazza San Marco, Bazilika svätého Marka, Dogeho palác a ostrov Burano.

Aj keď Brugnaro uviedol, že konkrétna výška poplatkov ešte nie je stanovená, britský denník The Guardian uviedol, že sa uvažuje, že návštevníci budú za vstup do historického centra platiť okolo 10 eur, no cena sa môže meniť napríklad v závislosti od ročného obdobia.

The Guardian tiež poznamenal, že cestovný ruch tak zaplavil a preťažil mesto, že UNESCO zvažuje, že zaradí Benátky na zoznam ohrozených pamiatok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #poplatok #vstupné #turizmus