V planetáriu v Žiari nad Hronom odhalia temnú hmotu vesmíru

Program venovaný deťom nazvaný Dobrodružstvo slnečnej sústavy a dospelým pod názvom Večer pod hviezdnou oblohou dnes uvedie Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.

01.02.2019 13:00
debata

Ako uvádza internetová stránka planetária, program pre dospelých sa začne v Hviezdnej sále premietnutím filmu Fantóm vesmíru – hon na temnú hmotu.

Planetárium pripravilo počas polročných prázdnin dnes o 16. hodine v Hviezdnej sále program pre deti pod názvom Dobrodružstvo slnečnej sústavy. Po jeho skončení čaká deti zábavný interaktívny rozhovor o vesmíre v UFO sále.

„V prípade priaznivého počasia zakončia deti pobyt u nás pozorovaním oblohy hvezdárskym ďalekohľadom so sprievodným slovom nášho odborného pracovníka,“ sľubujú organizátori.

Pravidelný Večer pod hviezdnou oblohou o 18:00 v Hviezdnej sále bude venovaný programu Fantóm vesmíru – hon na temnú hmotu. Na konci 20. storočia vedci zistili, že vo vesmíre je omnoho viac látky, než v skutočnosti vidíme.

Horúci plyn, hviezdy aj galaxie – to všetko sa premenilo na kulisy. Celých 95 percent vesmíru tvorí temná hmota a tmavá energia, ktoré nevydávajú žiadne teplo ani svetlo či rádiové žiarenie.

„V programe sa návštevníci dozvedia, ako bola temná hmota objavená, budú sledovať tanec hviezd v Galaxii v Andromede, dostanú sa do zlatej bane, kde sa teraz nachádza najcitlivejší detektor temnej hmoty a zavedie ich medzi vedcov z CERNu pracujúcich pri Veľkom hadrónovom urýchľovači,“ uvádzajú pracovníci planetária.

Lektor priblíži zimnú oblohu, pomôže záujemcom zorientovať sa medzi jej súhvezdiami a oboznámi ich aj s aktuálnou polohou nebeských telies.

„V druhej časti večera za priaznivého počasia predstavíme objekty večernej oblohy cez astronomický ďalekohľad s výkladom nášho odborného pracovníka,“ dodávajú organizátori.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žiar nad Hronom #planetárium