Fašiangové zvyky ožijú v múzeu Zlatých Moraviec, nebude chýbať ani tradičné jedlo

Fašiangové popoludnie, ktoré pripomenie zvyky tohto obdobia, pripravuje na 20. februára o 16:00 Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre.

13.02.2019 10:45
debata

ľudové piesne zaspieva spevácka skupina Zlatomoravčianka a na gajdách zahrá Dominika Cigáňová z folklórneho súboru Briežok z Jedľových Kostolian.

Ako informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, nebude chýbať ani ochutnávka tradičného fašiangového jedla.

Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky, začínajú sa od Troch kráľov a končia Popolcovou stredou. Vrcholí nimi obdobie zábav pred 40-dňovým pôstom pred Veľkou nocou.

„Fašiangové obdobie bolo časom priadok, zakáľačiek, svadieb, fašiangových obchôdzok s rôznymi typmi masiek a tancami. Stierali sa pri nich spoločenské rozdiely, parodovali sa oficiálne ceremoniály, povolania, činnosti, ale i konkrétni ľudia,“ priblížila Packová-Zahradárová.

Počas tohto obdobia sa konzumovali veľmi sýte jedlá, napríklad klobásy, slanina a hojne sa požíval alkohol.

Funkciu obradového pečiva mali šišky, pampúchy a fánky, ktoré mnohé gazdinky doteraz v tomto období pripravujú. Fašiangové zvyky sa v redukovanej podobe dodnes zachovávajú na väčšine územia Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté Moravce