Sobota v pezinskom Schaubmarovom mlyne patrí Noci detskej literatúry

Literatúru a dobrodružstvo prinesie v sobotu 16. februára Detská noc literatúry v Schaubmarovom mlyne v Pezinku.

13.02.2019 11:00
Deti, čítanie, knižnica, rozprávky, chlapec,... Foto:
Detská noc literatúry odštartuje medzi 17:00 a 17:30 v mlynici. Ilustračné foto.
debata

Podujatie inšpirované medzinárodnou Nocou literatúry organizuje Slovenská národná galéria (SNG) v svojej pobočke na Cajlanskej ulici v Pezinku v spolupráci so spisovateľkou Monikou Kompaníkovou a ďalšími umelcami, známymi Pezinčanmi, informovala Veronika Němcová zo SNG.

Akcia sa začne o 17:00 a až do 20:00 ponúkne možnosť nazrieť do častí mlyna, ktoré nie sú bežne otvorené verejnosti. Okrem mlynice, kováčskej dielne a strojovne sa otvorí aj pivnica a rozľahlá povala.

Detská noc literatúry odštartuje medzi 17:00 a 17:30 v mlynici, odkiaľ sa malí a veľkí návštevníci vydajú každých 20 minút až do 19:10 na cestu po mlyne za rozprávkami.

Zoznámia sa tiež s remeslami, ktoré boli každodennou súčasťou života v mlyne. Večerným putovaním s baterkami a s príbehmi trpaslíkov a mlynárov budú sprevádzať spisovateľka a knihovníčka Veronika Šikulová, režisér a scenárista Patrik Lančarič, grafický dizajnér Braňo Matis, spevák Juraj Illavský a ďalší.

Šesť príbehov sa bude skrývať na šiestich stanovištiach, pričom jeden z nich bude určený výlučne ušiam dospelých.

Keďže na podujatie je obmedzený vstup návštevníkov, záujemcovia by si mali lístky zohnať vopred. Lístky sa dajú kúpiť v bratislavskom sídle SNG v Esteházyho paláci na Námestí Ľudovíta Štúra, v Schaubmarovom mlyne v Pezinku a v kníhkupectve Artforum v Pezinku.

Schaubmarov mlyn patrí k technickým a kultúrnym pamiatkam. Pôvodne je to jeden z najväčších potočných mlynov v Európe pochádzajúci z obdobia baroka (1767) s funkčným strojovým zariadením mlyna valcového typu z roku 1913.

Je jediným zachovaným potočným mlynom na Slovensku s funkčnou mlynskou technológiou. SNG objekt kúpila v roku 1973 od rodiny Schaubmarovcov.

Zriadila tu svoje špecializované pracovisko – Galériu insitného umenia, jedinú svojho druhu na Slovensku. Okrem expozície o mlynárstve tu návštevníci nájdu aj galériu výtvarného umenia.

Nachádza sa tu expozícia maliarskych i sochárskych diel slovenských a zahraničných insitných umelcov.

Areál tejto kultúrnej a technickej pamiatky sa podarilo zachovať ako pôvodnú vidiecku usadlosť s dvorom a starým ovocným sadom. SNG v mlyne organizuje akcie zamerané na umenie, prírodu, remeslá aj jedlo.

Priebežne počas roka sa v ňom konajú workshopy, komentované prehliadky, trhy, koncerty, rezidencie a ďalšie podujatia.

Momentálne sa tu dá navštíviť výstava Z kruhu von. Prináša približne tri stovky súčasných a moderných keramických diel zo zbierok národnej galérie.

Viac podrobností o programe SNG v Schaubmarovom mlyne možno nájsť na webstránke http://www.sng.sk/pezinok .

debata chyba
Viac na túto tému: #Pezinok #rozprávky #detská literatúra