Marrákeš – mesto kontrastov a mnohých tvárí

Zažiadalo sa vám v nekončiacej sa slovenskej zime trošku exotiky? Ľahká pomoc. Stačia štyri hodiny strávené v lietadle a môžete obdivovať krásy červenej perly Orientu – slávneho Marrákešu.

19.02.2019 07:00
Marrákeš, Maroko Foto:
Červená perla Orientu – slávny Marrákeš.
debata (1)

Prívlastok s červenou perlou zaváňa trochou cestopisného novinárskeho klišé – pri známom marockom meste, ktoré je druhým najväčším v štáte na severozápade afrického kontinentu, sa však používa najčastejšie.

S dobrým kamarátom, ktorý tam cestoval len pár dní predo mnou, sme si s troškou humoru našli aj prívlastok vlastný – Marrákeš sme pokrstili na nové slovenské Bibione.

V žiadnom prípade to nie je drsný sarkazmus, len trošku irónie spojenej s faktom, že do fascinujúceho mesta v poslednom období zamierilo naozaj veľké množstvo známych, a stretnúť na ulici Slováka nie je vôbec výnimočné.

Dôvodom je priama letecká linka z Bratislavy, ale aj množstvo lacných možností ubytovania, ktoré ponúka hneď niekoľko cestovných spoločností.

Poloha, dobrá dostupnosť a povesť krajiny, ktorá je priam ospevná, sú potom už len ďalšími dielikmi cestovateľskej skladačky pri otázke, kam vyraziť za novými zážitkami.

Hra farieb na palete púšte a hôr

Už prílet je fascinujúci. Počasie v tomto regióne zvyčajne praje, a tak sa vám z výšky niekoľkých stoviek metrov naskytne pohľad na skladačku hranatých domov v typickej červenkastej farbe, ktoré akoby tón v tóne zapadajú do profilu krajiny.

Rozľahlá vodná plocha v záhradách Menara. Foto: SHUTTERSTOCK
Marrákeš, Maroko Rozľahlá vodná plocha v záhradách Menara.

Z jednej strany ich objíma Atlas, pohorie so zasneženými vrcholkami tých najvyšších kopcov, z ďalších strán sa Marrákeš vnára do farieb piesku a hliny.

Z výšky možno prekvapia tyrkysové škvrny v záplave terakotového puzzle – pre vily na okraji Marrákešu je celkom typické, že disponujú bazénom. Neskôr priamo na zemi zistíte, že voda spoločne so zeleňou sú dôležitou súčasťou aj v samotnom srdci mesta či v jeho najzaujímavejších pamiatkach.

Záhrada, niekde vybudovaná len z pár rastlín zalievaných v kvetináčoch, inde ako výbežok zelene na pár akroch pozemku, či priam rozsiahly park, je v Maroku posvätnou oázou pokoja.

Fascinujúci je najmä spev vtáctva – či už to bola slávna záhrada Majorelle, záhrady Agdal, rozľahlá Menara, v uličkách mediny ukrytá Le Jardin Secret alebo súkromná záhrada úchvatného paláca Bahia, ktorý určite musíte navštíviť, všade štebocú ako o dušu a tvoria kulisu dokonalej idylky.

Posedieť si v tieni palmy a počúvať to štebotanie je ako návrat v čase – možno stačí len privrieť oči a vrátite sa o desiatky rokov späť – do čias sultánov a bohatých kupeckých rodín, ktoré vybudovali takéto oázy pokoja.

Oáza, ktorej podľahol aj Saint Laurent

Práve spomenutá záhrada Majorelle je nepochybne miestom, na ktoré mieri azda každý cudzokrajný návštevník Marrákešu. Celkom oprávnene a zaslúžene. Botanická záhrada, v ktorej sa ukrýva stavba s typicky žiarivou modrou farbou (tento odtieň má vlastný názov – majorelle blue), je fascinujúca od prvého momentu.

V centre záhrady Majorelle stojí stavba v... Foto: Zdeno Gáfrik, Pravda
Marrákeš, Maroko, V centre záhrady Majorelle stojí stavba v typickom modrom odtieni.

Len kúsoček od miesta, ktoré je, mimochodom, aj priestorom múzea berberskej kultúry, sa nachádza súkromná vila slávneho dizajnéra Yva Saint Laurenta – jednej zo známych osobností, ktoré tiež prispeli k renomé Marákešu ako perly afrického kontinentu.

Hoci sa dovnútra jeho príbytku nedostanete, súkromnú časť záhrady, ktorú mal kedysi len pre seba, určite navštívte.

Zurčiace pramene fontánok v jazierkach pokrytých leknami, do neba sa týčiace palmy či flóra hrajúca všemožnými farbami a korunovaná práve majorellskou modrou v maľovaných krčahoch a kvetináčoch je nádherná. Táto časť záhrady sa zatvára už o štvrtej popoludní, na to pozor!

Iba kúsok od záhrady Majorelle sa nachádza aj Laurentovo múzeum. Kto nemá spred steny s typickým trojpísmenkovým logom YSL fotografiu, akoby ani v Marrákeši nebol! Potvrdzujem, mám.

Viac než fotografia sa však do pamäti zapíše atmosféra, ktorú v sebe tento kultúrny a módny svätostánok nesie. Stála expozícia vybraných návrhov jedného z priekopníkov ženskej módy je vtesnaná do pomerne skromného priestoru troch miestností, nesie však v sebe veľkú výpovednú hodnotu a silnú emóciu.

Pochopíte, prečo návrhára mesto tak fascinovalo a koľko prvkov priamo z afrického kontinentu či berberskej kultúry pretavil do dizajnu, ktorým svet žije aj vyše desať rokov po jeho smrti.

Život pulzuje v centre

Do veľkých záhrad ako Majorelle alebo Menara musíte kráčať pár kilometrov smerom od centra a odporúčam vyhradiť si na to jeden deň.

Ak využijete služby taxi, prípadne vyhliadkových kočov s koňmi, ktoré „parkujú“ kúsok od Námestia Jamma el-Fna, zvládnete to nepochybne rýchlejšie – no Marrákeš je mestom, ktoré sa oplatí prekráčať. A platí to nepochybne aj pre jeho životom a vravou pulzujúce uličky.

Večerný chaos na námestí Jamma el-Fna. Foto: SHUTTERSTOCK
Marrákeš, Maroko, trhovisko, Večerný chaos na námestí Jamma el-Fna.

Na pomerne malej rozlohe mesta sa v Marrákeši tiesni bezmála 900-tisíc obyvateľov a počet sa s príchodom turistov pravidelne o ďalšie tisícky rozrastá.

V uličkách mediny, starého mesta, ktoré je vlastne jedným obrovským trhoviskom, znejú jazyky z rozličných kútov sveta. Samozrejme, okrem domácej marockej arabčiny či berberčiny – tá ich celkom prirodzene korunuje. Intenzitou aj melodikou.

Maročania sú pomerne hluční a nástojčiví – našinca, ktorý zamieril do týchto končín prvýkrát, môžu zaskočiť.

Strach však nie je namieste – domáci sú veľmi priateľskí a, samozrejme, sú to v prvom rade obchodníci. Predávať je ich spôsob živobytia, zjednávať zase akýsi systém profesionálnej etikety.

A keď sa už odhodláte na to, že si z Marrákešu chcete priviezť suvenír či doslova urobiť poriadny nákup, mali by ste byť na to pripravení. Zákony marrákešského trhu radia zjednávať – cenu zvyčajne dokážete stiahnuť na polovicu.

Nepísané pravidlo hovorí, ponúknite tretinu a s predavačom sa stretnite v polovici. Ale pozor, ak začnete na príliš nízkej sume, môže sa stať, že sa trhovník urazí a rovno vás pošle preč. Potom už musíte skúšať šťastie u nejakého ďalšieho kolegu.

Kontrasty sa spájajú v súzvuku

Námestie Jamma el-Fna je akoby centrom úľa, v ktorom sa s každou pribúdajúcou hodinou nového dňa množia noví a noví obyvatelia. Stred tvoria uličky stánkov s ovocím, ktoré sa predbiehajú v tom, čia ovocná šťava je lepšia.

Hneď vedľa sú zase stánky s jedlom – domácimi špecialitami zvyčajne pripravenými na ohni alebo horúcej platni.

Stánky s domácimi špecialitami. Foto: SHUTTERSTOCK
Marrákeš, trhovisko, varenie, jedlo kuchári, Maroko Stánky s domácimi špecialitami.

Jamma el-Fna však nie je ani zďaleka len o jedle – vyzerá to tu naozaj ako na mieste z rozprávok Tisíc a jedna noc. Napravo od vás píska kobre v košíku muž s malým turbanom v typickom dlhom rubáši, len o kúsok ďalej sa odohráva marocká komédia, ktorej hlasno tlieskajú domáci a fascinovane sa prizerajú turisti.

A na ďalších pár metroch stretnete tanečníkov hip-hopu, vedľa ktorých sa motá predavač so zaručene nepravými kabelkami od Louisa Vuittona. „Priateľu, poď sa pozrieť na môj tovar. Toto sú najlepšie fejky v meste,“ láka s humorom ten, ktorý svoje repliky známych kúskov zastrešil rovno v jednom zo stánkov.

Úplný ohňostroj vôní a chutí sa začne miešať so zmrákaním, keď najlepšie miesta na lavičkách lemujúcich stánky obsadia domáci. Jedáva sa mäso napichnuté na špízoch, polievka harrira či grilovaný baklažán alebo pikantné mäsové klobásky.

Pre stredoeurópsky žalúdok môže byť mix tamojších chutí trošku ošemetný. V tomto smere však údajne pomôže osvedčený slovenský recept. „Vzal som si so sebou malú fľašku domácej a všetko bolo v poriadku,“ napísal mi kamarát, ktorý sa vraj vyhol akýmkoľvek zažívacím problémom.

A potom je tu ešte jedna alternatíva – dokonalý päťhviezdičkový servis luxusných miest ako Royal Mansour (dielo marockého kráľa) či La Mamounia. Hotely, v ktorých sa cena za noc šplhá na 1 000 eur, sú v absolútnom protiklade s tým, čo zažijete v hlbinách starého mesta a námestia pod majákom večne bdejúcej mešity La Koutubia.

Alkohol je dostupný, priestory ako z rozprávky, jedlo dokonalé, servis špičkový, možno až príliš – nesie v sebe akoby zvyšky koloniálnej podriadenosti európskemu dobyvateľovi. No aj takéto miesta tvoria kolorit Marrákešu a prispievajú k tomu, prečo je z neho jedno z najlákavejších miest súčasnosti.

Večerný chaos na námestí Jamma el-Fna.
Trhovisko v medine sa hemží farbami a vonia...
+7Stánky s jedlom – domácimi špecialitami...

Priznám sa, nevedel som sa dočkať a zároveň som mal v sebe istú dávku opatrnosti. Odporúčania kamarátov, ktoré mi začali vyskakovať v pošte, len čo som napísal, že letím smer Marrákeš, hovorili za seba: Bude to super! A bolo.

Jedno však viem povedať až dnes – toto mesto nemá jednu chuť či vôňu, nemá jednu tvár, má ich tisíce. Nie všetky vám môžu voňať a nie všetky sa vám môžu páčiť. Stačí si však uvedomiť, že presne taký je aj život. A potom si ho užijete naplno.

Čo vyskúšať v Marrákeši?

1. Skúste ubytovanie v rijáde – namiesto tradičného hotela voľte miestne rijády, ktoré sú dostupné za priaznivé ceny. Rijády sú vlastne mestské obydlia štvorcového či obdĺžnikového tvaru s centrálnou záhradou, zväčša dvoma poschodiami a strešnou terasou na oddych. Izby na ubytovanie, nie je ich zvyčajne viac ako desať, sú umiestnené po obvode vnútornej záhrady. Majitelia vám určite radi pripravia aj raňajky či postarajú sa o drobné nutnosti, ako je voda, káva a čaj.

2. Mätový čaj – patrí medzi typické nápoje tejto moslimskej krajiny, kde sa vo väčšine podnikov alkoholu nedočkáte. Lístky mäty v silnom, ale lahodnom náleve sa pijú osladené. Ak cukor nechcete, povedzte to hneď. Vyskúšať však môžete aj typickú marockú kávu s bylinkami (vonia po kardamone).

3. Kuskus a tajine – dve najtypickejšie jedlá, ktoré vám naservírujú v reštauráciách. Maročania dokážu úžasne pripraviť zeleninu, takže vrelo odporúčam vyskúšať len obyčajný zeleninový kuskus. Verte, že obyčajne nechutí. V prípade tajine ide o jedlo, ktoré sa pripravuje v hlinenej nádobe s typickou kónickou pokrievkou dusením (robievajú aj samotný kuskus). Základom je mäso a zelenina, alternatívy nájdete medzi hovädzím mäsom, kuracinou alebo lokálne obľúbeným jahňaťom. Bravčovinu v moslimskej krajine nečakajte.

4. Koreniny – ak si túžite priniesť domov niečo typické, zamierte k predavačom s koreninami a so vzácnymi olejmi. V ponuke je napríklad šafran, koriander, kardamom, ženšen, mätové lístky, ale tiež arganový olej alebo rôzne vzácne oleje.

5. Hammam – typické arabské kúpele sú súčasťou mnohých rijádov a lákajú na ne aj špičkové hotely. Relax sa začína v miestnosti prehriatej horúcim vzduchom, často doplnenej aromatickými vôňami. Po nich nasleduje masáž a následne relax v chladnejšej zóne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroko #Marrákeš