Filmový štáb nového Bonda mieri do Matery – kedysi hanby, dnes pýchy Talianska

Ďalšia bondovka, ktorej pracovný názov znie Bond 25, a v ktorej bude agenta 007 piatykrát a naposledy hrať Daniel Craig, sa bude čiastočne natáčať v juhotalianskom meste Matera. Informoval o tom server The Local.

15.02.2019 12:15
BRITAIN BOND, Daniel Craig Foto:
Daniel Craig v bondovke Casino Royale.
debata

Matera sa pred mesiacom stala, spolu s bulharským Plovdivom, európskym hlavným mestom kultúry pre rok 2019.

Ešte pred niekoľkými desiatkami rokov pritom mesto obývala chudoba a hrozil mu postupný rozpad, dnes sa teší ochrane UNESCO a ročne privíta stovky tisíc návštevníkov.

Natáčanie v Matere sa začne 6. apríla a film by mal ísť do kín na začiatku budúceho roka. Filmári už v meste v juhotalianskom regióne Basilicata určili lokácie: Bond sa objaví v historickom centre, pri románskej katedrále, v niekoľkých kamenných uliciach a nakoniec sa ocitne v mestskej časti Sassi di Matera, kde si ľudia od paleolitu vytesávali svoje obydlia do vápencových skál.

Pohľad na mesto Matera v Taliansku. Foto: SHUTTERSTOCK
Matera Pohľad na mesto Matera v Taliansku.

James Bond už má Taliansko hojne precestované – v posledných rokoch sa vyskytol v Benátkach, Ríme, Siene, pri Gardskom aj Comskom jazere, v horách pri stredisku Cortina d'Ampezzo a na pobreží Sardínie.

Bond 25 je však prvá snímka, ktorá mieri na juh talianskej „topánky“.

Filmová kamera si Materu obľúbila už dávno – natáčalo sa tu viac ako päť desiatok filmov a televíznych produkcií, okrem iného Evanjelium sv. Matúša talianskeho režiséra Piera Paola Pasoliniho alebo Umučenie Krista od americko-austrálskeho herca a režiséra Mela Gibsona.

Basilicata patrí medzi najchudobnejšie talianske regióny, Matera pred časom u Talianov vyvolávala predstavu špiny a núdze.

Jaskyne, v ktorých ešte v 50. rokoch žili rodiny bez kanalizácie a elektriny, sa v krajine verejne pranierovali ako „národná hanba“.

Sassi di Matera, jedno z najstarších ľudských osídlení na svete, napokon násilím vypratali a jeho obyvateľov presunuli do novovybudovaného bývania.

Teraz je toto miesto, ktoré je odvtedy vo vlastníctve štátu, hlavnou turistickou atrakciou mesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #bondovka #Daniel Craig #James Bond