Po vzore Benátok: Ďalšie európske mesto zavedie turistický poplatok

Vďaka jeho bohatému kultúrnemu životu ho volajú Atény severu, sídlia tu mnohé kultúrne a umelecké inštitúcie. Návštevníkov fascinuje jeho svojrázne usporiadanie a pestrá paleta stredovekej a georgiánskej architektúry, často ho považujú za jedno z najmalebnejších miest v Európe.

26.02.2019 07:00
Edinburgh, Škótsko
Ilustračné foto
debata (6)

Toľko pozitív a unikátov chce na vlastné oči vidieť ohromné množstvo cestovateľov, a tak sa aj Edinburgh zaradil do zoznamu miest, ktoré v poslednej dobe bojujú s problémom zvaným nadmerný turizmus.

Hlavné mesto Škótska sa preto rozhodlo rázne zakročiť a po vzore niektorých ďalších obľúbených destinácií zaviesť turistický poplatok. Z neho chce sanovať škody, ktoré spôsobuje hustý prílev návštevníkov, udržiavať v dobre kondícii nadmerne zaťažovanú infraštruktúru a pokrývať straty po „jenodenných“ turistoch, ktorí neostávajú na noc.

Mestská rada vraj dospela k presvedčeniu, že táto „daň“ je vhodným a nevyhnutným opatrením na zabezpečenie investícií do oblasti cestovného ruchu a na podporu služieb turistom aj domácim.

Edinburgh sa tak stane prvým mestom Veľkej Británie, ktoré od turistov bude pýtať takýto poplatok. Jeho výška by mala byť v prepočte 2,3 eura za deň.

Suma navyše sa bude účtovať len turistom, ktorí budú nocovať v hoteloch a penziónoch. Tí, čo sa uskromnia v kempe, budú od nej oslobodení.

Návštevník však zaplatí za pobyt maximálne 14 libier (16 eur), teda najviac za jeden týždeň pobytu. Žiadna ďalšia noc v meste už sa už nebude rátať.

Posledným krokom pred spustením nového opatrenia je jeho schválenie škótskym parlamentom.

K podobným opatreniam v poslednej dobe pristúpilo viacero miest, ktorým obrovský záujem turistov prestal lichotiť, a spôsobuje škody a nepohodlie domácich obyvateľov.

Iný systém, aj keď s podobným zámerom lepšie riadiť nekontrolovaný prílev turistov, nedávno schválili aj Benátky. Zaviedli vstupný poplatok 10 pre každého návštevníka.

Nadmerný turizmus trápi aj exotické destinácie. Indonézsky ostrov Bali sa pred niekoľkými týždňami začal zaoberať možnosťou návštevníckeho poplatku, z ktorého by sa hradilo čistenie pláží a odvoz odpadu.

Bbc.co.uk; Telegraph.co.uk; Express.co.uk; Citylab.com

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #turizmus #Škótsko #Edinburgh