V lesníckom skanzene pri Čiernom Balogu pripravili zimné pozorovanie hviezd

Pozorovanie hviezd priamo v nedotknutej prírode Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline môžu zažiť návštevníci zimného Astrovlaku.

20.02.2019 10:30
debata

Podujatie spojené s večernou jazdou na úzkokoľajke historickým vláčikom z Čierneho Balogu do Lesníckeho skanzenu bude každú stredu počas jarných prázdnin, teda 20. a 27. februára a 6. marca.

Ako informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie Petra Rizdoňová Hlásniková, deti spolu s rodičmi majú možnosť nastúpiť do vláčika Čiernohronskej železničky a prežiť nezabudnuteľný zážitok.

„Návštevníkov čaká večerná jazda historickým vláčikom priamo do Lesníckeho skanzenu uprostred Balockých vrchov a astronomická príprava pred pozorovaním nočnej oblohy v priestoroch jednej z najstarších horární na Slovensku,“ uviedla riaditeľka.

Pozorovanie astronomickými ďalekohľadmi a profesionálny výklad sa uskutoční pod záštitou Hvezdárne v Banskej Bystrici, ktorá je organizačnou súčasťou Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom.

Letný Astrovlak, ktorý odštartoval svoje prvé jazdy počas letných prázdnin, mal medzi turistami obrovský úspech.

Pozorovanie nočnej oblohy v spojení s večernou jazdou Čiernohronskou železničkou prilákalo ľudí a turistov nielen z regiónu, ktorí v tom čase na Horehroní dovolenkovali, ale taktiež verejnosť z celého Slovenka.

„Rodiny s deťmi cestovali stovky kilometrov, aby mohli zažiť tento jedinečný výlet, preto sme sa rozhodli zorganizovať aj zimnú verziu. Nočná obloha a usporiadanie hviezd je počas zimy iné ako v lete, takže to bude opäť ojedinelý zážitok. Aj návštevníci, ktorí výlet astrovlakom absolvovali, môžu opäť zažiť niečo nové,“ dodala Ridzoňová Hlásniková s tým, že jazdu si môžu záujemcovia rezervovať na stránke http://horehronie.net.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čierny Balog #nočná obloha #hviezdy #lesníci