Informačné centrum funguje v Ubli vyše roka, samospráva si ho pochvaľuje

Polyfunkčné turistické informačné centrum funguje v prihraničnej obci Ubľa v Sninskom okrese vyše roka. Vlani ho navštívilo približne 100 ľudí. Samospráva je spokojná.

27.02.2019 14:00
Beňatina, jazero Foto: ,
Jazero Beňatina
debata

„Určite sa osvedčilo investovať do aktivity zriadenia turistického a informačného centra, a to aj z toho dôvodu, že pomáhame iným takýmto centrám prezentovať možnosti využitia voľnočasových aktivít,“ povedala starostka obce Nadežda Sirková.

Uviedla v tejto súvislosti cyklotrasy, Národný park Poloniny, múzeum v Zemplínskych Hámroch, lom v Beňatine, jazero Morské oko či Sninský kameň na slovenskej strane. Spomenula aj možnosti turistiky na Ukrajine, ako je napríklad Užanský národný park, či kúpele.

Podľa jej ďalších slov v centre realizovali množstvo aktivít, okrem iného prezentácie obce Ubľa na starých fotografiách, stretnutia s odborníkmi UNESCO, ale aj so zástupcami samospráv zo Slovenska a Ukrajiny o vzájomnej spolupráci pri rozvoji turistického ruchu v prihraničnej oblasti.

„Máme zamestnankyňu na plný pracovný úväzok,“ uviedla Sirková s tým, že centrum je pre verejnosť otvorené denne od 7.30 do 15.30 h. „V prípade neskoršej návštevy turistov je možné na základe telefonátu otvoriť polyfunkčné turistické informačné centrum aj v ostatných hodinách,“ upozornila.

Spomenula, že aj v tomto roku plánujú prispievať k zvýšeniu turistického ruchu na ukrajinskej strane.

„Ak chceme získať nejaké informácie o možnostiach turizmu, ich posledné informácie sú napríklad z roku 2016, čo považujeme už za neaktuálne. Zo strany Ukrajincov je potrebná väčšia flexibilita a ústretovosť, aby mohli rozvíjať cestovný ruch tak, ako sa snažíme my na Slovensku,“ ozrejmila situáciu.

Podľa jej ďalších slov poskytuje totiž ich krajina nádhernú neporušenú prírodu, kde by sa dali vytvoriť napríklad rôzne turistické trasy.

Polyfunkčné turistické informačné centrum v obci je výsledkom spoločného projektu Uble s Veľkým Berezným a ďalšími partnermi. Ide o dvojposchodovú budovu, ktorú na tieto účely zrekonštruovali.

Návštevníkom poskytuje komplexné informácie potrebné pri cestovaní v tomto regióne. Dôvodom, prečo sa rozhodli samosprávy do takéhoto projektu ísť, bol zvýšený záujem turistov o informácie z prihraničnej oblasti.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Ubľa #kultúrne a informačné centrum