Menton: Subtropický raj Azúrového pobrežia a Cocteauove kresby milencov

Kto miluje rastliny a nevie sa už dočkať jari, nech zamieri do francúzskeho Mentonu na Azúrovom pobreží. Mesto vzdialené len pol druha kilometra od talianskych hraníc sa pýši niekoľkými výnimočnými záhradami. Už v polovici februára tu kvitnú mahónie, kosatce, mimóza a všade dozrievajú citrusy.

05.03.2019 07:00
debata
Francúzsky Menton na Azúrovom pobreží. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Menton, Francúzsko, Francúzsky Menton na Azúrovom pobreží.

Ak ste už zažili bujarý februárový festival v Nice, ktorému predchádzala tradičná Bitka kvetín, a túžite uniknúť davom rozjarených turistov, vyberte sa do Mentonu. Vzdušnou čiarou je to necelých 21 kilometrov.

Na kruhovom objazde pri vchode do mesta víta návštevníkov asi metrový žltý betónový citrón, ktorý upozorňuje, že v meste sa práve začínajú slávnosti citrónov.

Kým témou tohtoročného karnevalu v Nice je Kráľ filmu, v Mentone sa nedajú zahanbiť. Stavajú tu dych berúce, niekoľko metrov vysoké draky, katedrály a rôzne postavičky z tisícok miestnych mimoriadne šťavnatých citrónov a pomarančov.

V Mentone všetko žiari farbami, domy aj záhrady. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Menton, Francúzsko, V Mentone všetko žiari farbami, domy aj záhrady.

Azúrovomodré more lemuje Promenade du Soleil, Slnečnú promenádu. Natrafíme tu na pozoruhodnú modernú stavbu – múzeum všestranného francúzskeho umelca Jeana Cocteaua.

Hneď vedľa stojí pevnosť zo 17. storočia, kde možno vidieť Cocteauove kresby milencov, mozaiky, keramiku či pozrieť si ukážky z jeho nesmrteľného filmu Kráska a zviera, ktorý režíroval v roku 1946.

To hlavné, čo nás v elegantnom prímorskom meste zaujíma, sú však jeho záhrady, na ktoré lepšie sedí označenie subtropické raje. Kto by netúžil vidieť fontány a tienisté terasy, vznešenú výsadbu a vzdialené perspektívy?

Botanická záhrada Val Rahmeh má vraj takú rozmanitosť paliem a subtropických exemplárov, že je ťažké ju vôbec k niečomu prirovnať. Arabské slovo rahmeh vraj pochádza pôvodne z Indie, kde označuje pokoj.

V tejto budove sídli Múzeum Jeana Cocteaua. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Menton, Francúzsko, V tejto budove sídli Múzeum Jeana Cocteaua.

Áno, v záhrade sme len my a malá skupinka francúzskych záhradných nadšencov, nikto z nás neodolá a cvaká na foťák alebo aspoň na mobil tu pestrofarebné vlčie maky, okrasné trávy, kaktusy alebo strom obsypaný obrími citrusmi.

„To je pamplemousse – grep,“ prihovára sa nám Francúz a necháva nás poťažkať si obrovský plod, ktorý našiel spadnutý pod stromom.

Záhrada ponúka najrôznejšie zákutia – v jednej časti rastú magické a toxické rastliny, v ďalšej mediteránna flóra, nasleduje ornamentálna záhrada, ukážka tropického lesa, zbierka citrusovníkov, jazierka s vodnými rastlinami…

Až človek nevie, kam sa dívať skôr. Tu sa po stromoch šplhajú známe listy rastlín, ktoré doma pestujeme ako izbové…

Ráčte vstúpiť do záhrady Serre de la Madone. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Menton, Francúzsko, Ráčte vstúpiť do záhrady Serre de la Madone.

Ešte šťastie, že pozemok na kopci v roku 1905 kúpil generál britskej armády sir Percy Radcliffe a usadil sa tu so svojou prvou manželkou Rahmeh Theodorou Swinburneovou. Keď v roku 1934 zomrel, jeho druhá žena dala záhrade meno Val Rahmeh…

Keď o dva dni po serpentínach okolo Mentonu vstúpime do ďalšej záhrady s názvom Serre de la Madone (serre po francúzsky znamená skleník), ktorú v 20. a 30. rokoch založil uznávaný britský záhradník Lawrence Johnston, ocitneme sa v ďalšom raji.

Pokojne by tu Cocteau mohol nakrúcať záhradné scény z Krásky netvora. V záhrada omamne vonia mahónia, pod nohami nám kvitnú fialové kosatce a do jazierka práve s čľapotom skočí ropucha.

Odchádzame s mierom v duši a drôteným vtáčikom v papierovej taške. Možno nám vyčaruje podobný raj aj v našej slovenskej záhrade…

Záhradu Val Rahmeh otvoril v roku 1929 lord...
V tejto budove sídli Múzeum Jeana Cocteaua.
+14Drobné, no krásne kosatce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #záhrada #botanická záhrada