Nitriansky turistický vláčik v sezóne 2019 možno zdražie

Dopravný podnik Arriva Nitra navrhuje zmeny v tarifách pre turistický vláčik v Nitre v nadchádzajúcej sezóne 2019. O návrhu budú rozhodovať nitrianski mestskí poslanci vo štvrtok na zastupiteľstve.

12.03.2019 15:00
Nitra, vláčik Foto:
Turistický vláčik v Nitre.
debata

Vysoký podiel cestujúcich zdarma a cestujúcich za zľavnené cestovné spôsobil, že celkové tržby nepostačujú na vykrytie nákladov, píše sa v návrhu. Celý lístok si v roku 2018 kúpilo 39 percent cestujúcich.

Ostatné kategórie tvorili seniori, deti, ťažko zdravotne postihnutí a 17 percent tvorili oslobodení od platenia. Celkovo sa vláčikom vlani previezlo 17 014 ľudí.

Výška ceny celého lístka na malom okruhu po meste by sa podľa návrhu nemala zvýšiť, zostala by dve eurá. Hore by však mali ísť zľavnené lístky. Deti do šesť rokov by sa už neodviezli zadarmo, ale za euro, seniori od 65 rokov a deti od sedem do 14 rokov za dve eurá namiesto súčasného jedného eura.

Na veľkom okruhu na Zobor by sa zvýšilo cestovné pre všetky kategórie cestujúcich o jedno euro oproti malému okruhu. Hore by tak išiel aj celý lístok, a to z dvoch eur na tri.

Poslanci dostanú na rokovacie stoly aj druhú alternatívu, ktorá sa líši v tarife pre deti od sedem do 14 rokov – na malom okruhu by deti cestovali naďalej za euro a na veľkom okruhu za dve eurá.

Ďalšou navrhovanou zmenou je posilnenie frekvencie spojov na Zobor počas víkendov na dva spoje denne. V júni, júli, auguste a v septembri by vláčik išiel na Zobor o 10:00 a o 14:00.

Vláčik začal skúšobne jazdiť k Zoborskému kláštoru vlani na jeseň. Keďže však išiel len jeden spoj, turisti sa nezúčastňovali na prehliadkach Zoborského kláštora so sprievodcom a uprednostnili cestu vláčikom späť.

„Z tohto dôvodu navrhujeme zvýšenú frekvenciu spojov na Zobor a možnosť využitia cesty späť druhým spojom. V prípade, ak takýto spoj nenasleduje alebo je naplnená maximálna kapacita vláčika, cestujúci bude mať možnosť v deň zakúpenia lístka využiť akýkoľvek nasledujúci spoj MHD v smere zo zastávky Zobor, nemocnica do centra,“ uvádza sa v materiáli.

Ďalšou navrhovanou novinkou je možnosť sprievodcovského výkladu v cudzom jazyku prostredníctvom jednorazových slúchadiel. Doteraz mohli turisti počúvať výklad len cez vlastné slúchadlá, ktoré napojili na multijazykový systém vláčika.

Zámerom je postupne sprístupniť sprievodcovský výklad v angličtine, nemčine a francúzštine, výhľadovo v poľštine, španielčine, taliančine a ruštine. Cestovný lístok so slúchadlami by bol drahší o euro.

Návrh počíta aj s ďalšími zmenami, medzi ktorými je doplnenie okruhu o obedný spoj o 12:00 a zrušenie posledného spoja z dôvodu slabého záujmu. V praxi to znamená, že v prípade schválenia návrhu by posledný spoj jazdil v apríli, máji a októbri o 16:00 a v mesiacoch jún, júl, august, september o 17:00.

Novinkou má byť aj vynechanie Dobšinského ulice, ktorou vedie hlavný ťah na Zobor. „Jazda frekventovanou Dobšinského ulicou a križovatkou Dobšinského ulice s Dolnozoborskou ulicou spôsobovala spomaľovanie premávky a ohrozenie bezpečnosti. V prípade akcií na Martinskom vrchu využijeme túto zastávku na výstup,“ píše sa v návrhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Nitra #vláčik