Košice majú novinku: Pamätníky a pamätné tabule predstaví mobilná aplikácia

Informácie o pamätných tabuliach a pamätníkoch v historickom centre Košíc budú dostupné cez mobilnú aplikáciu v troch jazykových mutáciách. Aplikácia bude jedným z výstupov projektu Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach (VKJB), ktorý má názov Jedným klikom za pamätníkom.

14.03.2019 14:30
Košice Foto:
Košice
debata

Ako informovala riaditeľka VKJB Soňa Jakešová, knižnica financie na projekt získala z Fondu malých projektov Via Carpatia, z programu Interreg, ako jediná organizácia v pôsobnosti Košického samosprávneho kra­ja.

VKJB je lídrom projektu, ako zahraničného partnera si prizvala Župnú a mestskú knižnicu Františka Rákócziho v Miškovci.

„Podrobne zmapujeme a spracujeme informácie o stovke pamätníkov a pamätných tabúľ v historickom centre Košíc a blízkom okolí. Náš partner z maďarského Miškovca spracuje päťdesiat. Atraktívnou formou chceme priblížiť históriu našich miest, posilniť lokálpatriotizmus a podporiť cestovný ruch. Súčasne spropagujeme fond našej knižnice, najmä regionálneho oddelenia, kde sa nachádzajú súvisiace historické dokumenty,“ uviedla Jakešová.

Dodala, že takto knižnica osloví aj mladšiu generáciu, ktorá rada využíva moderné technológie. Mobilná aplikácia bude dostupná v slovenčine, angličtine a maďarčine.

Obyvatelia i návštevníci Košíc vďaka nej získajú prehľad o osobnostiach, historických udalostiach a architektonických zaujímavostiach, ktoré majú vzťah k mestu. Aplikáciu bude možné používať aj bez pripojenia na internet.

„Zaujme vďaka atraktívnej vizualizácii s využitím 3D záberov, profesionálnym fotografiám a audio sprievodcovi. Bude tiež vhodná pre používateľov so zrakovým postihnutím,“ dodala Jakešová.

V rámci projektu knižnica Jána Bocatia vyhlási súťaž pre fotografov s názvom Pamätníky rozprávajú: príbehy, osudy, udalosti. Najlepšie zábery ocení a predstaví na výstave. Rozpočet projektu, zameraného na zachovanie a propagáciu kultúrneho dedičstva v území, je 39 200 eur.

Vďaka projektu VKJB získa od donora 33 400 eur. Realizácia potrvá rok, do februára 2020. Knižnica vlani uskutočnila 18 projektov, vďaka ktorým získala na svoje aktivity viac ako 60-tisíc eur mimorozpočtových prostriedkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #mobilná aplikácia