Múzeum v Hanušovciach predstaví historické šijacie stroje a krajčírske náradia

Kolekciu historických šijacích strojov a krajčírskeho náradia predstavia na výstave Šitie a technika v kaštieli v Hanušovciach nad Topľou. Exponáty od známych svetových výrobcov pochádzajú prevažne z prvej polovice 20. storočia.

22.03.2019 11:07
debata

Ako informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove, najnovšia výstava je inštalovaná na poschodí hanušovského kaštieľa.

„Prezentujeme tu kolekciu šijacích strojov od známych svetových výrobcov. Výnimočným exponátom zo zbierkového fondu múzea je napríklad šijací obuvnícky stroj z hanušovskej proveniencie,“ vysvetlil vedúci organizačnej jednotky Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou Samuel Bruss.

Medzi zaujímavú a neodmysliteľnú súčasť krajčírskeho remesla patrí podľa Brussa aj kolekcia žehličiek na uhlie, ktorými sa krajčírske výrobky pred distribúciou dôkladne vyžehlili.

Mimoriadnym skvostom je podľa neho krajčírska kovová pečať, používaná cechovým spolkom v Hanušovciach nad Topľou.

„Niekdajšie poddanské mestečko Hanušovce je od nepamäti spojené s týmto cechom pôsobiacim na jeho území. Samotná pečať je datovaná do roku 1752,“ dodal Bruss.

Historickým prameňom informácií o dobovom krajčírstve je kniha v nemeckom jazyku Vyšívanie a štrikovanie z roku 1825.

Ďalšou vzácnosťou je podľa Brussa aj kniha z roku 1659 s vyobrazením medirytiny krajčírov pri práci od Tomassa Garzoniho pod názvom Všeobecné pojednanie o trhu a strete všetkých profesií, umení, obchodu a remesiel. Obidve diela pochádzajú z pozostalosti grófskeho rodu Dessewffy.

„Vo vitrínach sú okrem iného inštalované aj výrobky krajčírov pochádzajúce z pozostalosti rodiny Dessewffy z marhanskej línie. Múzeum ich ako vzácny dar vlastní od roku 2016,“ prezradil Bruss

Autormi výstavy Šitie a technika sú odborní zamestnanci Krajského múzea v Prešove, organizačnej jednotky Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou.

Vernisáž sa uskutoční v piatok 22. marca v priestoroch barokového kaštieľa Dessewffyovcov v Hanušovciach nad Topľou. Výstava potrvá do 31. mája.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #múzeum #krajčírstvo #Hanušovce