Zoborský kláštor chcú predstaviť aj cez virtuálnu realitu

Nový turistický náučný chodník od prameňa svätého Svorada k ruinám Zoborského kláštora pripravuje v Nitre Zoborský skrášľovací spolok. Jeho súčasťou budú informačné tabule, ktoré umožnia prezentáciu ruín kláštora prostredníctvom virtuálnej reality.

11.04.2019 13:00
debata

V praxi to znamená, že s pomocou aplikácie uvidí návštevník vo svojom tablete alebo smartfóne, ako ruina vyzerala v dávnej minulosti.

„Takýmto spôsobom bude možné napríklad sledovať premenu obydlia mnícha Cypriána, ktorý v kláštore pôsobil, pričom virtuálna realita umožní návštevníkom, aby sa v jeho dome mohli poprechádzať a vnímať ho, ako bol zariadený v 17. storočí,“ informoval predseda Zoborského skrášľovacieho spolku Ján Kratochvíl.

V rámci projektu vybudujú prístupový chodník od prameňa svätého Svorada ku kláštoru, osadia mostík, vyhotovia a osadia značenie a informačné tabule a zhotovia IT systém využívajúci virtuálnu realitu.

Tú plánujú použiť aj na ďalšie objekty, ako je kláštorný kostol, vodovod, Kaplnka svätého Svorada a Benedika, Rákocziho altánok a postupne v závislosti od finančných prostriedkov prezentovať celý areál.

V súčasnosti sa Zoborský skrášľovací spolok uchádza o dotáciu 4 000 eur v rámci grantového programu Mením moje mesto, ktorý vypísala Nitrianska komunitná nadácia a mesto Nitra. Verejné internetové hlasovanie za projekty potrvá do 22. apríla.

Zoborský kláštor je významná národná kultúrna pamiatka. Na mieste barokového Kláštora svätého Jozefa rehole kamaldulov zo 17. a 18. storočia stál predtým benediktínsky Kláštor svätého Hypolita.

Ten vznikol pravdepodobne už v deviatom storočí a je najstarším historicky doloženým kláštorom na našom území.

Jeho existenciu dokladá niekoľko písomných prameňov, najstaršie zachované sú Zoborské listiny z rokov 1111 a 1113.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Zobor