Bratislava oslavuje storočné meniny

Bratislava aj tento rok pozýva na desiatky podujatí v uliciach mesta, v prírode, na športoviskách aj v kultúrnych stánkoch. Nedajte si ujsť bohatý program počas nastávajúceho víkendu.

26.04.2019 09:00
bratislava Foto:
Bratislava
debata

Hlavné mesto používa názov Bratislava práve sto rokov, no jej história je staršia o pár tisícročí.

Múzeum mesta Bratislavy mimoriadne vystavuje originál privilégia Ondreja III. z roku 1291 so základnými mestskými výsadami.

Túto národnú kultúrnu pamiatku môžu návštevníci Bratislavských mestských dní vidieť v piatok od 10. do 16.30 h a v sobotu a v nedeľu od 10. do 18. hodiny, potom je prístupná v Múzeu mesta Bratislavy s platnou vstupenkou do 5. mája.

Na priečelí Primaciálneho paláca sa bude vo štvrtok, v piatok a v sobotu o 20. hodine premietať vidomapping.

V sobotu 27. apríla ožijú ulice hlavného mesta, v Starej tržnici sa otvára Street Food Park, na Jakubáku Dobrý trh, na Hlavnom námestí budú tvorivé dielne a vystúpenia detí z umeleckých škôl, v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava a pred ním rodiny s deťmi poteší celodenný interaktívny a rozprávkový program, tvorivé workshopy na divadelné témy a stretnete aj Fantóma divadla.

Takej ponuke môže konkurovať iba ak program v zoo alebo plavba po Dunaji! Na Tyršovom nábreží sa až do nedele otvára najväčší technologický festival IXPO.

A keďže Bratislava je aj mesto, ktoré číta, v oba dni sa otvára Bratislavská burza kníh na nádvorí Mestskej knižnice na Klariskej. V Galérii mesta Bratislavy v Mirbachovom paláci uvidíte 123 grafík Pabla Picassa alebo si na iných miestach vypočujete jeden z koncertov vážnej hudby.

A to je len malá ochutnávka z bohatej ponuky podujatí pčas tohto víkendu v hlavnom meste. Tradičnou súčasťou Bratislavských mestských dní sú aj tematické prehliadky so sprievodcom.

Návštevníci Bratislavských mestských dní môžu využiť aj bezplatný vstup do tematických múzeí, ochutnávku vín v Múzeu vinohradníctva, program v Starej radnici alebo prehliadku Múzea dejín mesta, Múzea historických interiérov či Apponyiho paláca, Múzea hodín v dome U dobrého pastiera, alebo si prezrieť Múzeum zbraní v Michalskej veži, prípadne Múzeum farmácie a historickú lekáreň U červeného raka.

Môžete sa tiež vydať po stopách umeleckých velikánov, ktorí v Bratislave pôsobili v Múzeu Arthura Fleischmanna a v Johanna Nepomuka Hummela.

Na hrade Devín práve otvorili novú interaktívnu výstavu História nie je otrava. Hovoria Dunaj i Morava, ktorá približuje sedem tisícročí dejín mesta v kocke. Stopy Rimanov v Bratislave objavíte zas v Antickej Gerulate Rusovce.

Nie všetci „starí Prešpuráci“ sedeli v nedeľu v kaviarni, niektorí sa vybrali aj do prírody. A túto nedeľu je pripravený tradičný rodinný program s lesnou pedagogikou na Partizánskej lúke. Vyberať je naozaj z čoho, tak oslávte meniny svojho hlavného mesta a dobre sa zabavte!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava