Stihne ich podobný osud ako Notre-Dame? Toto sú pamiatky v ohrození

Sú slávne, pozná a miluje ich celý svet a ročne k nim cestujú milióny turistov, aby si ich mohli prezrieť na vlastné oči. Medzi takéto monumenty patrí aj parížsky chrám, ktorý pred Veľkou nocou pohltili plamene a hrozilo, že ho nezachránia. Hasiči spravili, čo sa dalo, a tak pamiatka ostala viac-menej zachovaná, ale už nikdy nebude ako predtým. Hrozí podobné riziko aj iným ikonickým pamiatkam?

30.04.2019 07:00
debata

Tu sú niektoré z tých, ktoré si možno čoskoro už nebudeme môcť odfotiť.

Potager du Roi

„Kuchynské“ záhrady vo Versailles neprinášali na stôl Ľudovíta XIV. len zeleninu a ovocie, ale patrili a doposiaľ aj patria medzi skvosty krajiny galského kohúta. Ministerstvo kultúry ich tiež zaradilo na zoznam najkrajších záhrad Francúzska.

Pestuje sa tu 400 odrôd ovocných stromov a množstvo ďalších historických odrôd zeleniny a ovocia, ktoré nenájdete nikde inde.

Klimatické zmeny a pesticídy v pôde však narobili na tamojších rastlinách také škody, že takmer polovicu z nich treba vymeniť.

Bruselský justičný palác

Bruselský súd je jednou z najpozoruhod­nejších a najväčších budov v Európe. V čase jeho dokončenia bol dokonca najväčšou budovou sveta a dodnes je najväčšou stavbou vybudovanú na účely súdnej moci na svete.

Budova dosahuje so svojou kupolou výšku 105 metrov, štvorcový pôdorys objektu má rozmery 160 krát 150 metrov a všetky priestory vo vnútri stavby majú spolu rozlohu 26 000 metrov štvorcových.

Palác z 19. storočia je však v zlom stave a je obstavaný lešením (podobne ako Notre-Dame pred vypuknutím požiaru) už 40 rokov (časom bolo treba pre nevyhovujúci stav vymeniť aj skorodované lešenie).

Z desaťročnej plánovanej rekonštrukcie je tak dlhodobá komplexná obnova. World Monuments Fund označil Justičný palác za ohrozenú kultúrnu pamiatku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa visit brussels (@visitbrussels),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Meeting with a view! #thehotel #brussels #nautadutilhbrussels #palaceofjusticebrussels #highanddry

Príspevok, ktorý zdieľa Bibi (@bibi.1979),

Westminsterský palác

Po obrovskom požiari v Paríži sa nad nebezpečenstvom hlbšie začali zamýšľať aj v Londýne. Šéf labouristov Jeremy Corbyn vyhlásil, že budova z 19. storočia je v obrovskom riziku. Niektoré časti paláca dokonca pochádzajú až z roku 1099.

Mnoho sietí ako kúrenie či elektrina pochádza z obdobia po druhej svetovej vojne a mali sa vymieňať v 80. rokoch. Správca budovy však namiesto generálnej výmeny pristúpil len k čiastkovým nevyhnutným opravám.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Viajeros de Argentina (@planviajar),

Historické centrum Viedne

Túto oblasť pridalo na zoznam ohrozených pamiatok UNESCO kvôli výstavbe výškového projektu, ktorý podľa odborníkov zničí hodnotu lokality. Hotel, luxusné apartmány a veža mali vyrásť v tesnej blízkosti od Stadtparku z 19. storočia.

Viedeň Foto: SHUTTERSTOCK
Viedeň, chrám Viedeň

Wikipedia.org; Fia.uk.com; Thelocal.at

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Westminster #Notre Dame #požiar v Notre-Dame #Notre-Dame