Dvojdňový majáles s kultúrnym programom odštartuje v Trebišove stavanie mája

Zdobením a stavaním mája sa v utorok začína tradičný Trebišovský majáles, ktorý mesto Trebišov organizuje pri príležitosti osláv Sviatku práce. Atmosféra dvojdňového podujatia s kultúrnym programom sa aj tento rok bude niesť v ľudovom duchu.

30.04.2019 11:45
debata

Utorkový program sa začne o 16.00 h na Mariánskom námestí pred budovou základnej umeleckej školy hudobným vystúpením žiakov. Mladý stromček máj, následne folkloristi vyzdobia farebnými stuhami.

„Sprievodom ľudí, folkloristov a účinkujúcich detí sa Trebišovčania presunú pred budovu mestského kultúrneho strediska, kde vyzdobený máj postavia a upevnia na vopred pripravené miesto,“ uviedla hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.

Divákom sa predstavia miestne folklórne skupiny Trebišovčan, Furmaňe, Paričovčan, Trebišovská Orgoňina a Ľeľija.

V stredu (1. 5.) v programe Sviatok jari od 15.00 h na pódiu amfiteátra v mestskom parku vystúpia detské skupiny, Trio Tonic a kapela Mloci.

V slovanskej kultúre sa máje stavali z dôvodu hojnosti a dostatku plodov a krmiva, odtiaľ bol už len krôčik k významu, ktorý sa najčastejšie skloňuje v dnešnej dobe. Stromček sa staval pred domy, v ktorých bývalo dievča súce na vydaj. Zvyčajne ich stavali slobodní mládenci svojim vyvoleným pod okná.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trebišov #máj