Mesto svetiel dostane novú dominantu - kontroverzný trojuholníkový mrakodrap

V Paríži dostala po dlhej súdne bitke výstavba zelenú. Stoosemdesiat metrov vysoká budova so 42 poschodiami nazvaná "Tour Triangle" sa bude týčiť na južnom okraji francúzskej metropoly a bude v nej okrem iného luxusný hotel a kancelárie.

12.05.2019 07:00
Paríž, sklenená pyramída, Francúzsko Foto:
Vizualizácia mrakodrapu v podobe pyramídy, ktorý postavia v Paríži. Náklady na výstavbu dosiahnu 500 miliónov eur. Projekt pochádza z dielne švajčiarskej spoločnosti architektov, ktorí sú známi tým, že napríklad navrhli olympijský štadión v Pekingu.
debata

Nová parížska dominanta by mala byť hotová do roku 2024, keď sa v meste uskutočnia letné olympijské hry, píše francúzska tlač.

Mrakodrap so „sky barom“ na vrchole a kultúrnym centrom navrhli švajčiarski architekti Jacques Herzog a Pierre de Meuron, ktorí stáli napríklad aj za pekingským olympijským štadiónom známym ako Vtáčie hniezdo.

Výstavba, ktorá by sa mala začať na budúci rok, vyjde na pol miliardy eur a vznikne vďaka nej asi 5000 pracovných mi­est.

Podľa francúzskej tlače nebola od výstavby Montparnasskej veže v roku 1972 v Paríži postavená žiadna takáto vysoká budova.

Trojuholníkovú vežu kritizovali miestni obyvatelia a predovšetkým ekológovia, pretože podľa nich budova bude ekologicky veľmi náročná a na okolie bude mať negatívny dopad. Tri organizácie sa preto obrátili na správny súd, ktorý ale ich sťažnosť v pondelok zamietol.

Kontroverzný projekt už v roku 2014 odmietla parížska radnica, neskôr ho ale v pozmenenej verzii tesnou väčšinou schválila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #mrakodrap