Nitra chce, aby podnikatelia zorganizovali počas letnej sezóny aj kultúrne podujatia

Pre letné terasy v Nitre platia nové pravidlá, ktorých cieľom je oživenie centra mesta. Schválili ich poslanci na poslednom mestskom zastupiteľstve.

11.05.2019 14:50
Zobor, Nitra Foto:
Ilustračné foto.
debata

Po novom môžu podnikatelia svoje letné sedenia rozložiť od 1. apríla a nechať ich vonku do konca novembra. Doteraz určovali dátum rozloženia terás každý rok poslanci uzneseniami, ktoré sa často schvaľovali v máji alebo v júni.

Mesto chce zároveň priestor pre letné sedenia rozšíriť, budú nielen na pešej zóne, ale aj na priľahlých uliciach.

Majitelia kaviarní či reštaurácií budú mať možnosť odpustenia jedného poplatku – namiesto doterajších dvoch poplatkov zaplatia po novom už iba nájomné za užívanie pozemkov pod letnou terasou.

Poplatok za ich umiestnenie nebudú musieť zaplatiť, no mesto od nich na oplátku chce, aby od apríla do konca septembra uskutočnili aspoň dve podujatia pre verejnosť, napríklad koncerty, diskusie či ochutnávky vín.

„Každá prevádzka sa rozhodne, či chce platiť alebo vstúpiť do tohto projektu. V rámci neho musí spraviť dve podujatia, pričom zavádzame požiadavku, aby sme boli o nich vopred informovaní,“ povedal viceprimátor Nitry Daniel Balko.

Radnica chce týmto docieliť, aby sa nestalo, že veľa prevádzok bude chcieť zorganizovať rôzne produkcie v rovnakom termíne. Prevádzkovateľom chce podať pomocnú ruku a zároveň dohliadnuť na to, aby kultúrne podujatie bolo na úrovni a viac-menej zodpovedalo sume, ktorú by daný prevádzkovateľ zaplatil mestu za letnú terasu.

„Je to výzva podnikateľom, aby vstúpili do života pešej zóny a pomohli sebe aj mestu,“ skonštatoval Balko. Nové pravidlá sa vzťahujú na akékoľvek vonkajšie sedenia pred prevádzkami. „Cieľom nie je zmenšiť priestor pešej zóny tým, že by tam vznikli nejaké ďalšie objekty,“ podotkol Balko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra