Stometrový vodopád, ktorý steká po čínskom mrakodrape, sa nepáči prezidentovi

Čína je obrovská krajina s najväčším počtom obyvateľov, a tak niet divu, že jej patrí množstvo svetových prvenstiev a rekordov. Nachádza sa tu najväčší golfový areál aj najdlhší priehľadný most, vlani v decembri sa tu vyrobilo rekordné množstvo hliníka...

30.05.2019 07:00
debata (5)

V Číne majú tiež jeden z najvyšších umelých vodopádov sveta. Počas špeciálnych udalostí sa spustí stenou budovy Liebian v meste Guijang voda, a aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že sa stala havária a na hornom poschodí prasklo obrie vodovodné potrubie, v skutočnosti ide o gigantickú atrakciu.

Zmes recyklovanej vodovodnej a dažďovej vody vytvára hlučné, no ohromujúce a celkom nečakané mestské divadlo. Vodopád sa valí poháňaný štyrmi čerpadlami z výšky 108 metrov a rozhodne spĺňa predstavu architekta, ktorý sa snažil odlíšiť svoje dielo a upútať pozornosť.

Tento juhočínsky zázrak nie je však práve najlacnejší, vytiahnuť vodu do takej výšky je náročné, hodinové fungovanie vodopádu stojí údajne okolo 100 eur, preto ho spúšťajú len pri špeciálnych príležitostiach.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Venus Evans (@sln_elizabeth),

Reakcie domácich na túto atrakciu sú zmiešané. Jedni umelý vodopád považujú za príliš výstredný, druhí sa tešia z impozantného a kreatívneho doplnku mestskej architektúry. Pri prvom spustení dokonca zaznamenalo mesto zníženú dodávku vody v kúpeľniach.

Umelý vodopád však možno trocha prekročil hranicu. Čínsky prezident Si Ťin-pching totiž pred časom vyzval staviteľov, aby sa viac nepredháňali v bizarných nápadoch a nezaťažovali mestá takouto „podivnou architektúrou“.

Atlasobscura.com; Dezeen.com; Businessinsider­.com

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vodopád