Viete, kde sa nachádza najstaršia lekáreň v Európe?

Viete, kde sa nachádza tretia najstaršia lekáreň v Európe? V chorvátskom Dubrovníku! Pracuje od roku 1317.

03.06.2019 07:00
Dubrovník, lekáreň, Chorvátsko Foto:
Takto nejako vyzerali kláštorné lekárne v 14. storočí.
debata

Základy farmácie položili v našich končinách liečiteľské rehoľné rády. Keď budete kráčať po najznámejšej pešej promenáde v historickej časti Dubrovníka s názvom Placa alebo Stradun smerom na západ, so zvonicou (Bell tower) za chrbtom, v jednej z posledných uličiek napravo so zaujímavými štvorcovými kachličkami (podľa nich miesto ľahko spoznáte) sa nachádza historická lekáreň otvorená od 14. storočia.

Nachádza sa v areáli františkánskeho kláštora a ak by bola meradlom jej histórie neprerušená prevádzka od založenia až po dnešok, s najväčšou pravdepodobnosťou ju možno vyhlásiť za najstaršiu nepretržite fungujúcu lekáreň v Európe.

Spočiatku slúžila len pre potreby františkánskych mníchov, ale neskôr do nej chodili nakupovať aj bežní obyvatelia mesta.

Biele dvojkrídlové dvere vedú do funkčnej časti... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
lekáreň, Dubrovník, Chorvátsko Biele dvojkrídlové dvere vedú do funkčnej časti lekárne, vnútri je však zakázané fotografovať.

Františkáni boli významní lekárnici, vedeli pripravovať lieky z liečivých bylín – masti, čaje, prášky a mnohé iné. Vraj to tam rozvoniavalo mätou, šalviou, medovkou, jednoducho bylinkami, ktoré mnísi pestovali v kláštornej záhrade.

Do funkčnej časti kláštornej „Ljekarne Mala Brača“ (otvorené 9. – 18. h) dnes môžete vojsť cez biele dvojkrídlové presklené dvere, na ktorých je, bohužiaľ, nápis: Nefotografovať!

Myslí sa tým nefotografovať vnútri, kde stoja v rade reálni klienti a na policiach vidíte aj bežné moderné liečivá a doplnky výživy, aké sa predávajú v našich lekárňach.

Lekáreň však dodnes pripravuje rôzne prípravky podľa starých receptúr, od pleťových vôd zo stredomorských bylín až po krémy z prírodných olejov bez konzervantov, ktoré sa stali vyhľadávanými suvenírmi.

Nádherný starožitný porcelán v starom... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Dubrovník, lekáreň, Chorvátsko Nádherný starožitný porcelán v starom lekárenskom múzeu.

Ak si chcete pozrieť staré lekárenské múzeum, treba vojsť do kláštorného dvora s krížovou chodbou. Tam sa už platí vstupné 30 chorvátskych kún (cca 4 eurá).

Múzeum uchováva aj veľmi cenné knihy z odboru farmakológie a medicíny, lekárnické príručky či rukopisy s dvoma tisíckami receptov na prípravu liekov i tajomných prípravkov.

Najstaršia farmakologická kniha bola napísaná už v 13. storočí. Bohužiaľ, historické listiny o lekárni a jej osudoch neexistujú, zhoreli pri požiari, ktorý nasledoval počas tragického zemetrasenia v roku 1667.

Biele dvojkrídlové dvere vedú do funkčnej časti...
+7V krížovej chodbe františkánskeho kláštora sa...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #kláštor #Dubrovník