Deväť tajomstiev najmenšieho štátu. Za múrmi Vatikánu je vlak aj futbalový klub

Vatikán sa v Ríme nedá prehliadnuť. Jeho epicentrum, Bazilika svätého Petra, sa týči vysoko nad okolité budovy a jej ohromujúcu kupolu vidieť zo všetkých kútov mesta.

10.06.2019 07:00
vatikán Foto:
Vatikán
debata

Sídlo pápeža so všetkými jeho historickými skvostami obíde len máloktorý návštevník talianskej metropoly. Tu je niekoľko zaujímavostí, o ktorých bežní návštevníci ani netušia.

Dnes tvorí najznámejšiu prístupovú cestu k bazilike široká ulica Via della Conciliazione lemovaná kandelábrami z fašistickej éry, ktorú dal postaviť diktátor Benito Mussolini.

Kým však táto via, kvôli ktorej padlo niekoľko historických budov, neexistovala, často sa do Vatikánu chodilo po Il passetto. Bol to úzky chodníček, ktorý postavili v 13. storočí za čias pápeža Mikuláša III., na niekdajšom obrannom múre.

Asi 10 metrov vysoký a kilometer dlhý múr spájal Vatikán s Anjelským hradom na brehu rieky Tiber.

Bazilika, umelecké diela velikánov ako Michelangelo, záhrada – malý štát s rozlohou len 44 kilometrov štvorcových priťahuje až 6 miliónov turistov ročne. Dokonca aj počas horúcich dní, keď v Taliansku vrcholí leto, zavíta sem okolo 30 000 návštev­níkov denne.

Takýto neutíchajúci enormný záujem prinútil správcov vlani zvažovať zavedenie limitu v záujme ochrany pamiatok aj zabezpečenia komfortu prichádzajúcich – niektorí turisti v úzkych preplnených chodbách chytajú aj panické záchvaty a omdlievajú.

Vatikán má asi 1000 obyvateľov, z ktorých ani jeden sa tu nenarodil. Štát má teda 100 % prisťahovalcov. (Zaujímavosťou je, že druhým v poradí na svete v miere prisťahovalectve sú Spojené arabské emiráty – tam žije 88,4 % prisťahovalcov.)

Aj keď sa tu najčastejšie rozpráva taliansky, oficiálnym jazykom pápežského štátu je latinčina. Až do roku 2011 dokonca aj vatikánske bankomaty vítali klientov latinskou vetou „Inserito scidulam quaeso ut faciundam cognoscas rationem.“

Monumentálne točité schodisko vo Vatikánskych... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Rím, Vatkán, Taliansko, schodisko, točité schody, Monumentálne točité schodisko vo Vatikánskych múzeách navrhol v 30. rokoch minulého storočia Giuseppe Momo.

Jednou z obľúbených atrakcií Vatikánu je aj fotenie prípadne sledovanie výmeny stráže Švajčiarskej gardy. Aj keď pestrofarebne vyobliekaní vojačikovia pôsobia skôr komicky, v skutočnosti je to jedna z najlepšie kvalifikovaných a najschopnejších síl sveta.

Gardu zriadil v roku 1503 pápež Július II. ako svojich žoldnierov a telesnú stráž. Dnes má jednotka 135 členov, všetko to musia byť Švajčiari, katolíci a minimálne 1,74 metra vysokí.

Aj keď je Vatikán oficiálnym štátom, na rozdiel od ostatných miništátov nedáva do pasov návštevníkov pečiatky. Prichádzajúci môžu vchádzať a vychádzať bez záznamov v cestovnom doklade.

Cirkev dlhodobo propaguje šport ako nástroj upevňovania mieru a solidarity, no len málokto by tipoval, že vo Vatikáne sa podporuje aj atletika. Trénuje tu asi 60 bežcov – vrátane členov švajčiarskej gardy, kňazov, mníšok a lekárnikov – s cieľom súťažiť raz na olympijských hrách.

V roku 1972 vo Vatikáne dokonca založili národné futbalové mužstvo a prvý zápas o 13 rokov neskôr, proti zástupcom rakúskych novinárov, vyhralo 3:0.

Vatikán nie je len najmenší štát na svete, ale môže sa pochváliť aj najkratším národným železničným systémom na svete. Hlavné trate Vatikánskej železnice sú len 300 metrov dlhé a postavili ich za pápeža Pia XI.

Železnica spája aj Vatikán so stanicou San Pietro, ktorá sa nachádza hneď za múrmi miništátu. A najnovšie, vďaka iniciatíve pápeža Františka, si na tento vlak môžu kúpiť lístky už aj turisti.

No nie sú to úžasné zážitky? Kto by o svojej návšteve vo Vatikáne nechcel napísať domov? Mnohí turisti posielajú z vatikánskej pošty listy a pohľadnice a úrad to všetko zvláda spracovať. Z miestnej pošty odchádza viac zásielok ako z ktorejkoľvek i­nej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán