Košická zoo má novinku - náučný chodník Lužný les

Na Medzinárodný deň detí 1. júna otvorí Zoologická záhrada v Košiciach náučný chodník Lužný les. Nadzemný chodník je dlhý 180 metrov a je doplnený lanovými prekážkami pre deti. Informovala o tom v tlačovej správe Eva Malešová zo ZOO Košice.

28.05.2019 14:00
debata

Vybudovanie náučného chodníka Lužný les vyšlo na takmer 140-tisíc eur vďaka projektu prihraničnej slovensko-maďarskej spolupráci v rámci programu Interreg.

Na projekte s názvom Slovenské a maďarské zoologické záhrady pre zachovanie pôvodnej fauny v prihraničných regiónoch ZOO4NAT participujú dve ZOO, a to Zoologická záhrada Budapešť ako hlavný partner a Zoologická záhrada Košice ako partner. Rozpočet projektu predstavuje 1,215 mil. eur.

ZOO Košice sa na čerpaní podieľa čiastkou 541-tisíc eur s päťpercentnou spoluúčasťou a ZOO Budapešť ako hlavný partner preinvestuje takmer 675-tisíc eur, a to hlavne na rekonštrukciu Záchranného centra.

Vstupný portál chodníka sa nachádza v bezprostrednej blízkosti chovného zariadenia pre gibony v centrálnej časti ZOO a ústí na terase klubovne Himaláje, ktorú ZOO využíva na vzdelávanie.

Návštevníci sa na náučnom chodníku Lužný les stretnú so šiestimi nadrozmernými 3D modelmi plazov. Vo priestrannom altánku nájdu základné informácie o biotope a zvieratách lužného lesa vďaka interaktívnym tabuliam.

Na slávnostnom otvorení chodníka privítajú v košickej ZOO aj skupinu maďarských kolegov, ktorú bude viesť riaditeľ ZOO Budapešť Miklós Persányi.

Spolu s riaditeľom ZOO Košice Erichom Kočnerom a predstaviteľmi zriaďovateľa – Magistrátu mesta Košice – prejdú chodníkom ako prví návštevníci.

V rámci slávnostného dňa dostanú nových obyvateľov aj tri nové voliéry, ktoré vybudovali v ZOO Košice taktiež v rámci projektu ZOO4NAT.

Do nových expozícií s rozpočtom 40-tisíc eur vypustia rehabilitované dravce. Stanú sa nielen symbolom spolupráce, ale vďaka Záchrannému centru budapeštianskej ZOO ich budú môcť návštevníci aj obdivovať.

Koncom augusta uvedie ZOO Košice do života aj tretiu investičnú akciu projektu ZOO4NAT. Vďaka prostriedkom EÚ je pred dokončením Chovné zariadenie pre plazy, ktorého rozpočet predstavuje takmer 100-tisíc eur. Deväť terárií sa stane domovom najmä pre pôvodné druhy plazov.

debata chyba
Viac na túto tému: #ZOO Košice