Len 7 dní dovolenky za rok? V tomto meste žijú najprepracovanejší zamestnanci

Možno milujete svoju prácu, máte úžasných kolegov a rozprávkové firemné benefity, každý večer sa musíte uistiť, že už iba 8 hodín sa vyspíte, a opäť môžete vyraziť do svojho skvelého zamestnania... No i tak sa nič nevyrovná pocitu zbaliť kufor, vypnúť budík aj e-mail a vyraziť na dovolenku.

10.07.2019 07:00
láska, beh, milenci, leto, pláž, dovolenka, more Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Takýto luxus si však nemôžu užiť všetci. Dĺžka aj načasovanie voľna do veľkej miery závisí od nastavenia vašej firmy, ale aj od celkovej kultúry, v ktorej žijete. Sú krajiny, kde sa garantuje omnoho viac mimopracovného oddychu ako v iných.

Spoločnosť, ktorá sa zaoberá prenájmom domov, Spotahome, nedávno uskutočnila štúdiu, v ktorej hodnotila najzdravšie mestá sveta. Porovnávala 89 miest po celej planéte na základe rôznych kritérií ako očakávaná dĺžka života, obezita obyvateľov, kvalita ovzdušia aj vody, ale aj dĺžky oddychu zamestnancov.

Každý z faktorov v konkrétnom meste dostal bodové ohodnotenie od 0 po 10. Zo všetkých 89 miest v štúdii iba jedno jediné získalo v oblasti času stráveného na dovolenke 0 bodov: mestský štát Singapur.

Podľa portálu Business Insider umožňuje Singapur svojim občanom minimálne 7 dní dovolenky za rok, starší zamestnanci, ktorí už odpracovali viac rokov majú nárok aj na 14 dní plateného voľna počas roka. Aj tieto 2 týždne, ktoré Singapurčanov určite potešia, sú však stále v porovnaní so zvyškom sveta, žalostne málo na dosiahnutie poriadnej regenerácie.

Pred Singapurom je Los Angeles, na 87. mieste je Šanghaj.

Minimum alebo žiadna dovolenka môže mať okrem prepracovanosti aj ďalšie hrozivé následky – Singapur sa umiestnil v rebríčku celkovej priemernej dĺžky (či lepšie – krátkosti) života hneď za Koniec-koncov, negatívny vplyv nedostatku oddychu na organizmus potvrdzuje aj veda.

Na opačnom póle dovolenkového spektra sa umiestnil Rijád. Metropola Saudskej Arábie ako jediné mesto získala skóre 10, teda plný počet. Čo to znamená v číslach voľna? Podľa Global Ranking UBS 2018 majú obyvatelia Rijádu priemerne 37 dní dovolenky za rok. To musí byť mimoriadne osviežujúce!

Na druhom mieste je Moskva s 33 dňami dovolenky, tretie miesto obsadili Petrohrad a Barcelona, kde zamestnanci dovolenkujú 32 dní. Bratislava je na 26. mieste rebríčka s 26 dňami voľna.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #dovolenka #zamestnanie #singapur #Rijád