Najnavštevovanejší cintorín sveta láka 3 milióny turistov ročne. Odpočívajú tu slávni

Slávny parížsky cintorín Pere Lachaise, založený pred 215 rokmi, 12. júna 1804, je najnavštevovanejšou nekropolou na svete, ročne priláka na tri milióny návštevníkov.

16.06.2019 07:00
Pére Lachaise, cintorín, hroby, dušičky,... Foto:
Pére Lachaise
debata

V rozľahlom parku, ktorý je zároveň úplne funkčným cintorínom, sa nachádza mnoho skvostných súsoší a miesto predstavuje oázu pokoja. Názov cintorínu dal páter François d'Aix de Lachaise, z ktorého záhrady sa cintorín zriadil.

Nachádza sa tu asi 70.000 hrobov, veľkým ťahákom cintorína je hrob hudobníka Jima Morrisona, ku ktorému aj 48 rokov po jeho smrti prúdia davy turistov.

Hrobka Jima Morrisona Foto: Elena Zemková, Pravda.sk
Père Lachaise, cintorín Paríž Hrobka Jima Morrisona

Okrem Morrisona, ktorý zomrel v 27 rokoch, tu odpočívajú také osobnosti ako írsky spisovateľ Oscar Wilde, poľský skladateľ Frederic Chopin či francúzska speváčka Edith Piaf.

Svoje hroby tu majú aj spisovatelia Moliere, Marcel Proust a Honoré de Balzac, operná speváčka Mária Callasová, herci Yves Montand a Simone Signoret alebo maliar českého pôvodu František Kupka a český hudobník Antonín Rejcha.

O kultúrnej rozmanitosti cintorína svedčia pomníky všetkých tvarov a veľkostí. Večný odpočinok tu trávia katolíci, protestanti i židia.

Sú tu pamätníky venované obetiam prvej svetovej vojny aj koncentračných táborov z druhej svetovej vojny aj rozstrieľaný Múr komunardov, pri ktorom v roku 1871 zastrelili 147 členov parížskej komúny po potlačení jej revolúcie.

Hrobka Édith Piaf Foto: Elena Zemková, Pravda.sk
Père Lachaise, cintorín, Paríž Hrobka Édith Piaf

Keď cintorín v roku 1804 otvorili, Parížania zvyknutí na obyčajné hroby sa mu vyhýbali. Vláda kráľa Ľudovíta XVIII. sa pokúsila prebudiť záujem o pietne miesto v roku 1817 prenesením pozostatkov odvrhnutých milencov Abelarda a Heloise, ktoré pochovali vedľa hrobov dramatika Molièra a básnika Jeana de la Fontaina.

Kúpa parciel na Pere Lachaise sa ale stala populárnou až potom, čo sem Honoré de Balzac umiestnil kľúčovú scénu svojho románu z roku 1835 Otec Goriot.

O pochovávanie mŕtvych, obnovu hrobov a orezávanie 6000 stromov, rastúcich na ploche 44,5 hektára na svahoch severovýchodného Paríža, sa dnes stará približne stovka zriadencov. Celkovo tu pochovali už vyše milión ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #cintorín #Paríž