Slávnosti Nitra, milá Nitra prinesú aj sprístupnenie stredovekej hradnej brány

Desiatky historických, kultúrnych a duchovných podujatí prinesú do Nitry mestské slávnosti Nitra, milá Nitra, ktoré budú od 4. do 7. júla.

22.06.2019 13:45
Nitra, pešia zóna, Zobor Foto: ,
Nitra. Ilustračné foto.
debata

Program zahŕňa koncerty, historický festival, jarmok, výstavy či tvorivé dielne. Leitmotívom tohtoročných slávností je Nitriansky hrad ako najväčší hrad na Slovensku.

Spomedzi hradov, ktoré na našom území fungovali v 13. – 15. storočí, bol totiž s rozlohou 8,5 hektára najväčší. Jeho areál sa rozprestieral na celom hradnom kopci.

„Aby sme túto myšlienku vedeli uchopiť a aby si to ľudia vedeli predstaviť, vyzvali sme majiteľov dvorov pod hradom, či by ich nesprístupnili, pretože aj tie boli v minulosti súčasťou stredovekého hradu. Okrem toho sa nám podarilo dohodnúť s Nitrianskym samosprávnym krajom, že prvý raz sprístupní verejnosti pohľad na zachovanú autentickú bránu z 11. – 12. storočia,“ povedal viceprimátor Nitry Daniel Balko.

Monumentálna stredoveká brána do hradného areálu sa nachádza v suteréne Župného domu, v ktorom sídli predseda kraja a Nitrianska galéria. Je to najväčšia zachovaná hradná brána z tohto obdobia v celej stredovýchodnej Európe.

Archeologický ústav SAV v Nitre pri tejto príležitosti nález opätovne vyčistil a zároveň aj naskenoval s cieľom vytvoriť virtuálny 3D model.

Záujemcovia si bránu budú môcť pozrieť 6. júla, vstupy budú regulované po desiatich ľuďoch. Na bezplatnú prehliadku sa treba vopred nahlásiť v Turistickom informačnom centre Nitra.

Tohtoročná Nitra, milá Nitra prichádza s bohatším programom ako vlani. Náklady na slávnosti, ktorých hlavnými organizátormi sú mesto Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a Biskupstvo Nitra, dosiahli 40-tisíc eur.

Mestské slávnosti každoročne navštívi okolo 10 000 ľudí, informovala vedúca odbory kultúry na nitrianskej radnici Dagmar Bojdová. Najviac návštevníkov býva na štátny sviatok svätých Cyrila a Metoda 5. júla, keď sa v Nitre koná celonárodná cyrilo-metodská púť.

Tento rok bude opäť na Svätoplukovom námestí o 10:00, hlavným celebrantom bude ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR František Rábek. Po omši sa môžu pútnici presunúť na Nitriansky hrad, kde ich čaká tradičný Deň otvorených dverí.

„Raz do roka otvárame aj interiér Biskupského paláca, ktorý je živou rezidenciou otca biskupa Viliama Judáka. Prístupný bude od 13:00 do 16:00,“ povedal hovorca Nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký. Celý areál hradu s výnimkou Biskupského paláca bude otvorený aj 6. júla.

Do obdobia stredoveku prenesie návštevníkov slávností ôsmy ročník historického festivalu Pribinova Nitrawa, ktorý bude na Nitrianskom hrade 5. a 6. júla.

„Pôjde o najväčší ročník, ktorého sa zúčastní až 14 historických skupín a ich tábory zaplnia celý kopec pod hradom. Spolu tam bude okolo 170 účastníkov a 40 historických stanov,“ informoval Balko.

V programe festivalu sú turnaje družín aj lukostrelcov, ohňová šou, dobová hudba, trh a jedlá, veľká bitka, historické scénky, živý šach či divadelné predstavenia pre deti.

Program slávností sa 5. a 6. júla sústredí najmä do Horného mesta. V centre mesta na Svätoplukovom námestí bude 5. júla veľkoplošná videomappingová projekcia a divadelná šou Veľkomoravský orloj, 6. júla bude hrať Itcho Pčelár a Rockenrolla, záver večera bude patriť kapele Hex.

V nedeľu 7. júla sa hlavný program presunie z hradu do centra mesta. Nitranov a návštevníkov mesta čaká jarmok, tvorivé dielne, verklikári, výstavy a divadelné pódium, večer odohrá koncert česká kapela Buty.

Archeologický ústav SAV v Nitre pripravuje na 7. júla na Martinskom vrchu Stretnutie s archeológmi. Súčasťou programu bude vypaľovanie keramiky historickou technikou, dobové jedlá a hudba, sprístupnenie depozitáru nálezov či kreatívny stan.

Ponitrianske múzeum prispeje do mozaiky podujatí 4. júla konferenciou venovanou 1150. výročiu smrti Konštantína Filozofa, dvoma filatelistickými výstavami a prezentáciou kmihy Nitra na starých fotografiách – pamätihodnosti mes­ta.

Na rodiny s deťmi budú čakať tvorivé dielne. V Mestskom parku na Sihoti bude 5. júl Gašpariáda s krátkymi divadelnými predstaveniami pre deti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra