Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe budú bez plastov

Priateľský k prírode a bez používania plastov má byť 54. ročník Horehronských dní spevu a tanca (HDSaT) v Heľpe, ktorý sa uskutoční od piatka 28. do nedele 30. júna.

26.06.2019 14:00
debata

Počas troch festivalových dní sa v jednotlivých scénických programoch v heľpianskom amfiteátri predstavia folklórne súbory, dedinské folklórne skupiny, ľudové hudby, spevácke skupiny, hudobníci a speváci, predovšetkým z regiónu Horehronia, horného Pohronia a Podpoľania.

Ako povedala Tatiana Salajová, poverená vedením Stredoslovenského osvetového strediska (SOS) v Banskej Bystrici, dramaturgia folklórneho festivalu vytvára priestor i pre hostí, folklórne kolektívy a sólistov z ostatných regiónov Slovenska

„V tomto roku je naplánovaných 13 scénických programov, v ktorých sa predstaví viac ako 1 500 účinkujú­cich,“ uviedla Salajová.

Okrem programov v amfiteátri pripravili organizátori pre návštevníkov aj viaceré sprievodné podujatia.

Na heľpianskom námestí počas soboty a nedele bude tradičný jarmok, ktorého súčasťou je prezentácia remesiel a ľudovej výroby.

Chutné jedlá ponúkne domáca heľpianska kuchyňa. Pripravené sú aj vystúpenia známych i menej známych spevákov, muzikantov a tanečníkov z rôznych kútov Slovenska.

Stará fara a Farský dvor vytvárajú priestor pre etnografické výstavy a zaujímavé prezentácie tradičnej ľudovej kultúry.

Horehronské dni spevu a tanca sú jedným z najstarších folklórnych festivalov na Slovensku. Prvý ročník sa uskutočnil v roku 1966.

Organizátori podujatia sa zameriavajú na uchovávanie a prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry predovšetkým regiónov Horehronia, Pohronia, Podpoľania a Gemera, ale i Liptova, Hontu, Malohontu, Novohradu, tiež oblastí východného, severného a západného Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Horehronie #horehronský spev