Za vjazd do centra Madridu bez povolenia hrozia pokuty

V centre Madridu opäť hrozia vodičom pokuty za vjazd do vyznačených zón bez príslušného povolenia. Toto ekologické opatrenie zaviedlo predchádzajúce vedenie miestnej radnice, nové vedenie, ktoré vzišlo z májových volieb, ho ale chce zrušiť, preto sa od júla nemali pokuty vyberať.

13.07.2019 11:00
Španielskom bicykel, cyklista, večer, noc,... Foto: ,
Cyklista v Madride. Ilustračné foto.
debata

Tomu ale zabránil minulý týždeň súd. Od pondelka tak vodičom bez povolenia opäť hrozia za vjazd do zóny Madrid Central pokuta až 90 eur, informoval denník El País.

„Jaj, už sa zasa platia pokuty?“ reagoval v pondelok na otázku reportéra servera eldiario.es vodič Jorge Manrique (41), ktorý prišiel do centra obchodne.

Obnovenie pokút označil za krok späť, pretože je rovnako ako nový starosta skeptický ohľadom vplyvu zákazu na zlepšenie ovzdušia v centre.

Práve zníženie emisií bolo dôvodom, prečo zóny v centre s vjazdom len na povolenie zaviedlo predchádzajúce vedenie radnice od vlaňajšieho novembra.

Nový starosta Madridu José Luis Martínez z pravicovej Ľudovej strany už krátko po nástupe do úradu minulý mesiac oznámil, že nové opatrenie plánuje zrušiť a nahradiť ho iným plánom, ktorý ale bližšie nešpecifikoval.

Za neplnenie limitov pre znečistenie ovzdušia totiž hrozia postihy z EÚ. Nové vedenie madridskej radnice vyhlásilo od 1. júla trojmesačné obdobie, v ktorom sa nemali pokuty vyberať a počas ktorého chcelo predstaviť nový plán.

Na uvalenie pokút sa však sťažovalo niekoľko organizácií, vrátane španielskej pobočky Greenpeace, ktorým dal v piatok za pravdu miestny súd. Kvôli obnoveniu beztrestného vjazdu do centra usporiadali pred týždňom tiež ekologické hnutia demonštrácie.

Do značkami vymedzenej zóny v centre Madridu tak opäť smú bez hrozby pokuty jazdiť iba tamojší rezidenti, ich návštevy v obmedzenom počte za mesiac a s časovým limitom na parkovanie alebo ľudia s autami či motocyklami so známkou CERO alebo ECO, ktoré vydáva úrad ministerstva vnútra.

Do vyznačenej zóny môžu aj turisti, ktorí bývajú v tamojšom hoteli a zaparkujú svoje auto v jeho parkingu.

Voľne sa tam môžu pohybovať napríklad autá so značkou pre invalidov či autá záchranných služieb. Oblasť kontroluje vyše sto kamier, časť z nich pri vjazde do vyznačených ulíc a časť pri výjazde.

Nové opatrenie začalo platiť vlani 30. novembra, pokuty sa začali vyberať od polovice marca (predtým dostávali vodiči iba upozornenia).

S obmedzením pre vjazd do centra Madridu začalo už predchádzajúce vedenie tamojšej radnice, prvé zóny tam zaviedla v roku 2004 radnica vedená ľudovcami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #pokuty #madrid