Do Černobyľu sa hrnú turisti. Viac ako radiácia na nich číha iné nebezpečenstvo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už nechce, aby bola jadrová elektráreň v Černobyle len temnou turistickou destináciou.

13.08.2019 07:00
Chernobyl, Černobyľ, Pripjať, jadrová... Foto:
Černobyľ.
debata

Nedávno povedal, že si želá, aby sa stal legitímnou turistickou atrakciou. „Černobyľ je negatívnou súčasťou ukrajinskej značky. Nadišiel čas to zmeniť,“ citovali ho BBC a Lonely Planet.

Záujem turistov o Černobyľ a neďaleké mesto duchov Pripjať, ktoré sa nachádza neďaleko severnej hranice Ukrajiny s Bieloruskom, od apríla tohto roka prudko vzrástol, až o 30 percent, píše Usatoday.com.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@blueoffense),

Za zvýšeným záujmom stojí päťdielna miniséria Černobyľ o výbuchu elektrárne a riešení následkov havárie, ktorú na jar odvysielala televízna stanica HBO.

Cestovné kancelárie, ktoré organizujú výpravy na miesta nešťastia, odhadujú, že počet turistov, ktorí navštívia Černobyľ, sa môže tento rok zdvojnásobiť a dosiahnuť 150 000 návštev­níkov.

Zelenskyj uviedol, že jeho vláda v snahe regulovať prístup návštevníkov plánuje zaviesť elektronický systém predaja cestovných lístkov a kontrolné body.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa CHERNOBYL TOUR (@chernobyltour),

Vláda tiež zmierni obmedzenia pri natáčaní vo vnútri vylúčenej zóny (seriál HBO sa kvôli tomu nakrúcal v Litve), posilní pokrytie mobilným signálom v tejto oblasti a vybuduje turistické chodníky.

Návštevy V Černobyle sú od dokončenia oceľovo-betónového sarkofágu, ktorý zakryl vybuchnutý reaktor, bezpečnejšie. Jeho výstavba trvala dlhých desať rokov a jeho životnosť odhadujú vedci na 100 rokov.

Napriek tomu musia turisti v oblasti dodržiavať bezpečnostné pravidlá. Ich oblečenie musí mať dlhý rukáv, obuté musia mať celé uzavreté topánky a fotoaparáty ani žiadne predmety nemôžu nikam položiť.

Prípadná kontaminácia sa preveruje na kontrolných stanoviskách, kde sa znečistené veci umyjú alebo zhabú. Zákaz sa týka aj chytania a hladkania voľne žijúcich zvierat. Po návrate do hotelových izieb sa majú turisti poriadne osprchovať.

Paradoxne, najväčším rizikom nie je rádioaktívne žiarenie. Návštevníkov viac ohrozuje opustené mesto a jeho spustnuté budovy. A práve tie lákajú, pretože sú dokonalým obrazom sveta zamrznutého v čase.

Všade ale číhajú hrdzavé klince, deravé podlahy, rozbité kusy skla či nestabilné strechy, ktoré sa môžu každú chvíľu preboriť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

We had so much fun, we were glowing #chernobyl #pripyat #ukraine #ferriswheel #funfunfun #radiation #exclusionzone #streetart #geigercounter

Príspevok, ktorý zdieľa (@docdamien93),

Independent.co­.uk; Clickorlando.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ #Ukrajna #seriál Černobyľ